Европейската космическа агенция обвини СпейсЕкс, че заради тях трябва да си местят спътниците

1
156
Добави коментар
redbul80
redbul80

3 септември 2019 г. 08:05 ч. Вчера Европейската космическа агенция (ЕКА) оповести, че се е наложило да направи маневра на спътника „Еол“, за да избегне заплаха от сблъсък със спътник на СпейсЕкс от мегагрупировката „Старлинк“. „Докато броят спътници в орбита нараства, като тези от мегагрупировката „Старлинк“, състояща се от стотици или дори хиляди спътници, подобни ръчни маневри за избягване на опасност ще станат невъзможни. ЕКА подготвя да автоматизира този процес чрез използването на изкуствен интелект. Чрез първичен анализ на потенциалните колизии със спътник, автоматизираните системи се превръщат в необходимост, за да опазим нашата космическа инфраструктура“. 

Съобщението, което хвърля обвинение върху СпейсЕкс, естествено бе посрещнато с голяма критика от читателите. Един от потребителите в Туитър повдигна въпроса: „Да не би да ревнувате, че те приземяваха ракети, когато вие твърдяхте, че подобно нещо е невъзможно?“. Сред критиците се обади и Мат Деш, директор на компанията за телекомуникации и спътникови телефони „Иридиум“: „Ние си местим спътниците средно веднъж седмично и никога не излизаме с прес-съобщение да оповестим кого сме заобиколили“. 

Журналистът Джонатан Калаган има по-нюансирано виждане. Той пише, че от ЕКА са много разочаровани относно техните опити за комуникация със СпейсЕкс. Опитали са се многократно да им пишат по въпроса за „Старлинк“, но не е имало обратен отговор. Вчера обаче СпейсЕкс най-накрая отговорили на ЕКА и казали, че не смятат да преместят спътника си. 

Очакваме да разберем какво е официалното становище от СпейсЕкс по темата. 

Европейският спътник „Еол“ – илюстрация. Image credit : ESA