4 изненадващи ползи от късната вечеря

2
144
Добави коментар
vocala
vocala

Колко пъти сте чували, че не е добре да вечеряте късно вечер, тъй като това ще навреди на фигурата и съня ви? Но всъщност, в някои случаи късната вечеря не е толкова лоша, колкото обикновено се мисли. Ето как можете да се възползвате от вечерно хранене, без да съсипвате фигурата си.

Като цяло вечерта сме по-малко активни. Това е причината всеки диетолог да препоръчва да не ядете твърде късно, ако се грижите за вашата диета. Освен това, ако сте в движение цял ден и ядете каквото можете, когато можете, може да се изкушите да се разхождате вечер и да консумирате повече калории, отколкото е необходимо.

1. Вечеря с нисък гликемичен индекс може да ви помогне да контролирате гликемичното си ниво на следващия ден. Изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показва, че всичко, което ядете за вечеря, ще повлияе на това как тялото ви ще реагира на закуската. Ако искате да отслабнете или просто искате да поддържате здравето си, леката вечеря може да е ключът. Например, можете да комбинирате въглехидрати като леща и черен боб с протеини като пилешко или сьомга.

2. Въглехидратите не винаги ще се трансформират в мастни отлагания, ако ги ядете за вечеря. Ако сте свикнали да ходите редовно във фитнеса, да спортувате и да работите над мускулите си, въглехидратите ще се усвояват много по-различно, отколкото ако водите заседнал живот. Всъщност се нуждаете от въглехидрати, за да се възстановите след физическо усилие, независимо кога тренирате през деня. Ако тренирате след работа, не се лишавайте от питателна вечеря. Можете да ядете например банани или сладки картофи, за да заредите тялото си с енергия.

3. Приемът на въглехидрати вечер ще ви помогне да контролирате глада си. Изследване, публикувано през 2011 г., разкрива, че хората, които са консумирали най-много въглехидрати на вечеря, претърпяли някои хормонални промени, които в резултат на това ограничили чувството на глад на следващия ден.

4. Сервирането на протеини преди лягане може да се зползва от мускулната маса по време на сън. Един от митовете за вечерно хранене е, че ако ядете твърде късно, тялото няма шанс да усвои храната. Факт е, че тялото не спира да функционира, докато спим. Ако изберете храната разумно, можете да помогнете за възстановяването и функционирането на мускулите ви още по-ефективно, докато спите.

Изследване, публикувано през 2012 г. показва, че протеините, консумирани непосредствено преди лягане, могат да помогнат на мускулите да се възстановят, особено ако спортувате често. Препоръчва се да включвате богати на казеин храни във вашата вечеря, като млечни продукти.