Индия обмисля сътрудничество с Япония за следващата лунна мисия Чандраян-3

1
200
Добави коментар
redbul80
redbul80

5 септември 2019 г. 14:05 ч. Според информация от уебсайта The Hindu, Индия обмисля да си сътрудничи с Япония за реализацията на следващата лунна мисия „Чандраян 3“. Новата мисия ще трябва да излети през 2023-та или 2024-та година, като тя ще включва кацане на Луната, взимане на проби, отлитане от лунната повърхност и завръщане на Земята за по-нататъшно изучаване на пробите в лаборатории.

Така мисията ще се отличава съществено от „Чандраян 2“, настоящата лунна мисия, която е в орбита около Луната. Напомням на читателите, че кацането на спускаемия отсек „Викрам“ остава планирано за утре, 6-ти септември. „Чандраян 2“ е почти изцяло мисия на Индия, като само един от инструментите е чуждестранен – ретрорефлектор, доставен от САЩ. Първоначално идеята на индийците беше „Чандраян 2“ да е съвместна мисия с Русия.

Както бе оповестено преди няколко години от сайта Спейс Нюз, „Чандраян 2“ бе замислена през 2008-ма година в следната конфигурация: индийска ракета, индийски орбитален апарат, руски спускаем апарат заедно с индийски луноход. Но катастрофата на амбициозната мисия до Марс „Фобос-Грунт“ през 2011-та година доведе до цялостно преосмисляне на космическата програма на Русия. За да повиши безопасността на хардуера си, Роскосмос предложи спускаемият апарат да е подсилен – което означаваше да е много по-тежък. Съответно индийците трябваше да отрежат от масата на лунохода и така да намалят неговите възможности. 

Като резултат разочарованите индийци прекратиха сътрудничеството с Русия и решиха да си направят свой собствен спускаем апарат. 

На илюстрацията: автоматичната лунна станция „Чандраян 2“ в орбита около Луната. Image credit : ISRO