Този 1200-годишен хиндуистки храм е издълбан изцяло от една скала

1
108
Добави коментар
setlans
setlans

Кайлаш – 1200-годишен хиндуистки храм, издълбан от една скала в Елора, на 29 км от град Аурангабад, щата Махаращра, Индия. Храмът е част от голям комплекс от 34 храма и манастири, известен като Пещерите Елора.

Този храм е забележителен пример за уникалната дравидска архитектура от 8-ми век.

Тя е известна със своите уникално точни пропорции и сложни изработки във време, в което е имало само ръчни инструменти за строене и слонове за транспортиране на тежките строителни материали.

Храмът се строи по заповед на Кришна I, цар, принадлежащ към династията Раштракута, която управлява големи части от Индийския субконтинент между 6-10 век.

Този храм е известен като храма на Кайлаш, а основното му божество носи името Кайлашнат. В буквален превод „Господ на Кайлаш“. Храмът е посветен на хиндуисткия бог Шива.

Предполага се, че храмът е построен между 757 и 783 г.пр.н.е., с оглед да се оприличи връх Кайлаш, където пребивава Шива, според хиндуизма.

Около 400 000 тона скали са били изкопани за период от 20 години, за да се изгради тази монолитна конструкция.

Чрез наблюдение на следите оставени върху каменните стени, археолозите стигнали до извода, че древните са използвали три вида длета. Чрез тях, те са издълбали целият храм.

Смята се, че храмът е бил изграден вертикално от горе надолу, поради предвижданите трудности при издълбаването на входа от главния архитект.

Оригинални резби могат да се наблюдават по продължение на двуетажната порта, която се отваря, за да разкрие U-образен двор. Там се откриват високи три етажа колони и огромни панели, в които са изваяни скулптури на различни божества.

Изображение на бика Нанди може да се види в предната част на светая светих, което е традиция във всички храмове посветени на бог Шива.

Тази структура и структурата, която приютява главното божество са високи 7 метра и са построени на два етажа.

В основата на храма са издълбани множество слонове, с идеята, че целият храм се носи от тях.

Вътрешният храм на олтара се състои от колони, прозорци, вътрешни и външни помещения и зали. Също и огромен камък Лингам в сърцето на светая светих, в който са издялани различни божества, еротични фигури на мъже и жени и други изображения.

Повечето от божествата, които стоят в ляво от входа се смята, че са последователи на бог Шива. Тези от дясно – на бог Вишну – друго главно божество в хиндуизма.

В днешният свят, когато сме зависими от технологиите за всичко, е трудно да си представим една епоха, преди около дванадесет века, когато нашите предци са изграждали такива огромни структури с помощта на няколко ръчни инструменти и с огромна всеотдайност и преданост.

Сетланс / HAF