Вече само до 3 прасета за домашно отглеждане :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
166
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Максималният брой на домашно отглежданите прасета за угояване ще бъде 3 вместо досегашните 5. Това е част от нормативните промени, които подготвя Министерството на земеделието в опита си да се справи с разпространението на африканската чума по свинете (АЧС), съобщава bTV.

Намаляването на броя на допустимите животни в дворовете на хората трябва да осигури по-добри мерки за биосигурност в личните стопанства.

Министърът на земеделието Десислава Танева коментира вчера в кулоарите на Народното събрание, че чрез засилване на тези мерки ще намалеят новорегистрираните случаи на заболяването. „Не може всяко лично стопанство да е станало и стопанство с развъдна дейност. Това значително качва епизоотичния риск, така че трябва всички да спазват правилата“, заяви пред Народното събрание министъра.

Тя подчерта също, че благодарение на вече предприетите мерки за биосигурност в някои стопанства, новорегистрираните случаи на африканска чума са значително по-малко.

Целта на Министерството е до следващата година нововъведените мерки да ограничат разпространението на чумата и страната ни да се пребори със заболяването.

Към момента регистрираните случаи на африканска чума са 35 в цялата страна, а засегнатите области са 12. Най-сериозно от заразата пострадаха 7 индустриални ферми.