Приятели с екстри или „приятели за секс“ | Teenproblem.net

28
Добави коментар
registrator
registrator

 „Трудно е да се върнете към това, което е било преди, ако сте правили секс“. Да бъдете приятели с екстри изглежда страхотна идея.. в началото. Нямате задължения и не сте обвързани. Но накрая става объркващо. — Моли, 17

Приятели с екстри (ПСЕ) или „приятели за секс“ са приятели, които се закачат помежду си, но нямат „официална“ връзка. Закачката може да включва целувки, натискане или дори полово сношение. Според Ели, на 18, „ПСЕ е идеално. Нямаш приятел или приятелка, залепени за теб и не се чувстваш така, сякаш дължиш нещо на някого“. Разбира се, ситуацията изглежда идеална за някой, който не иска обвързване. Но преди да се хвърлите в ПСЕ се запитайте, дали екстрите си струват рисковете?

Рискована работа?

„Когато сте ПСЕ има прекалено много рискове“, казва Лили, на 17. „Дори и да се стараеш чувствата ти да не пречат на хубавото прекарване, накрая вероятността да се привържеш е голяма. Когато флиртуваш с някого, всички чувства, които имаш към другия човек, стават по-силни. А и от самото начало трябва да е имало нещо, щом сте решили да се закачате, нали?“

И след това идва факторът ревност. Какво се случва, ако искате вашите ПСЕ да ви бъдат истински приятели, но те не чувстват същото и си намерят друг? Ох! Така че какъв е крайният извод? Ако имате чувства към приятеля си, с когото се закачате, най-добре е да ги разкриете преди да започнете физическа връзка. Или ако почувствате, че сте развили чувства към него или нея, след като сте започнали да се задявате, направете крачка назад и открийте тези чувства. В противен случай може да страдате много!

Разваляне на приятелството

Другият риск на ПСЕ е да загубиш приятеля си. „Щом веднъж започнете да се сваляте с приятел, вие сте в странното положение вече да не сте просто приятели, но и да не сте заедно“, обяснява Моли. „Трудно е нещата да се върнат към обичайното, когато сте се сваляли“. Преди отношенията ви да станат физически, се запитайте дали си заслужава риска да развалите приятелството си.

Играта е безопасна

Дори ако връзката ви е непринудена, все още трябва да се отнасяте сериозно към предпазването, вашето и на партньора ви, от полово предавани инфекции и бременност. Това означава да използвате латексов или женски кондом, ако правите вагинален или анален секс, и презерватив или преграда, за да намалите риска от инфекция, ако правите орален секс. Ако се притеснявате, че ще развалите атмосферата, ако с вашия ПСЕ заговорите за предпазване, значи е крайно време да вземете нещата насериозно!

Как всъщност се чувствате?

Да бъдете приятели с екстри може да изглежда лесен начин за забавление, но всички връзки носят емоционални и физически рискове, дори когато се опитвате да бъдете непринудени. Преди да решите да станете ПСЕ, ето някои неща, за които трябва да помислите:

– Изпитвате ли към този човек чувства, които ще направят ситуацията по-объркваща?

– Ще сте готови ли да се справите с промяната в приятелството ни или напълно да загубите приятел?

– Можете ли, приятелят за свалка и вие, да говорите за безопасен секс?

И най-важното, запитайте се дали ПСЕ е това, което наистина искате. Някои хора „започват“ отношения от типа ПСЕ, докато всъщност искат по-традиционна връзка. Запомнете – честността е най-добрата политика – с другите хора и със себе си!