270 000 на почивка у нас по празниците около Съединението

1
145
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Българите, които ще пътуват у нас в дните около Деня на Съединението (6 септември), са 270 000. Близо 40 000 пък ще изберат чужбина за своя отдих. Това показват данни на Института за анализи и оценки в туризма.

Пътуващите в началото на месеца ще са значително повече от тези в края на септември, съобщи за „Монитор“ директорът на института Румен Драганов. Причина за това е, че в дните около 6 септември много хора продължават ваканцията си и се очаква общо над половин милион българи да пътуват. За Деня на Независимостта 170 000 сънародници ще се пръснат из България, а други 30 000 в чужбина. Ръст в сравнение с миналата година няма, тъй като началото на деветия месец винаги е силно, а краят – слаб заради започналата учебна година.

По-предпочитаните дестинации у нас са по Черноморското крайбрежие. Във вътрешността на страната се търсят каменни къщи за гости и планински курорти, които продължават да работят интензивно заради силното търсене. „Има много хора, които отиват на конкретни исторически места около тези 2 дати – това са семейства с интерес към културата и историята и използват времето, за да посетят тези места“, поясни Драганов. Такива места са Пловдив, Търново, но и много от градовете по подбалканската линия като Казанлък, Стара Загора, Карлово и Калофер. Всички тези градове се радват на много туристи и внимание в началото на месеца. Причина е не само отбелязването на историята, но и факта, че българите са добре запознати с продукта, който посещават.

72% от родните туристи се връщат на местата, на които са били. „Те използват не само същите места, но си поръчват и същите неща, които са консумирали предходната година, затова има и повторяемост на почивките“, коментира още Драганов. Уикендът у нас излиза между 70-120 лв. за пълен пансион. В началото на септември се използват двудневни пакети и голяма част от офертите са за двама, които могат да получат намаления.

В чужбина същото удоволствие струва около 375 лв. От дестинациите зад граница най-търсени са Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и Турция. Интерес има и към Германия, Испания и Италия.

Младежките пътувания се очаква да продължат до 12 септември. В началото на месеца по-младите поколения също пътуват интензивно, като отново е налице повторяемост на пътуванията. Предпочитани са градовете по Южното Черноморие. „Тази година наблюдаваме много интензивни пътувания на млади хора, тъй като къмпингите предлагат отлични условия за компании, които получават и по-добро настаняване“. Бюджетът на по-малките обаче е ограничен и затова те се стараят да изкарат значително по-евтино като пътуват с каравани. Около 250 лв. пък стигат за цяла седмица.