Карлос Контрера: Корнелия Нинова си прави сметката чрез Мая Манолова да удари Борисов в София

1
138
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Членът на националното ръководство на ВМРО и председател на „Патриоти за София“ Карлос Контрера коментира пред ПИК позиционирането на неговата формация преди местния вот на есен. Войводите, СДС и други автентични десни изграждат общ фронт срещу опита на Корнелия Нинова да узурпира властта в най-важния български град, като лансира за мястото на Йорданка Фандъкова троянския си кон Мая Манолова, казва общинският съветник.

– Г-н Контрера, лятната ваканция за политиците свършва, някои формации усилено тръгват към рамкови споразумения и кандидатури за местния вот. Битката за София ще е изключително остра и знакова за цялата страна. В този смисъл има ли вече яснота къде и с кого се явява ВМРО, ще бъде ли ваш кандидат за кмет на столицата евродепутатът и зам.-председател на партията Ангел Джамбазки?

– Изборите за местна власт винаги са били ключови за държавата, защото кметът и Общинският съвет са органите, които стоят най-близко до хората. Съответно те и по закон, и по призвание са тези, които решават конкретните житейски казуси. В този смисъл като че ли за българските граждани това са най-важните избори. Затова е нормално в една подобна ситуация политическите партии да излязат честно и почтено и не просто да говорят за някакви кандидати, а да дефинират проблемите и да начертаят пътищата за тяхното решаване. За съжаление мейнстрийма, ако говорим за София, в момента се заключава в някакви псевдоархитектурни спорове, спорове за СМР-та, което, мисля, не е основният предмет на политическите решения, които трябва да се вземат за София. Безспорно, има центрове в държавата, които имат аспирации към управлението на София. Тези центрове работят, макар да са идеологически взаимно изключващи се.

– Кои формации имате предвид конкретно, можете ли да ги назовете?

– За никого не е тайна, че бившето острие на БСП и настоящ омбудсман Мая Манолова има своите аспирации да вкара левите в управлението на София през задния вход. Тя се скрие зад някакъв инициативен комитет, но не може да зачеркне своята лява биография. 

– Апропо, напоследък стават известни факти около имоти на нейната дъщеря, около това, че тя заедно със съпруга си са на висши административни длъжности, а се снимат в клипове, в които прокламират, че са много тясно свързани с БСП. Не ставаме ли свидетели на някаква точно идеологическа колизия и изкривяване на морала?

– Да, вероятно. Не забравяйте, че г-жа Манолова не е ново лице, колкото и да се опитва да се представи за такова. Въпреки всичките и опити да се ребрандира, ако го кажем по модерно му, тя е отдавнашен политик с много ясна лява биография. Не е в политиката нито от вчера, нито от оня ден, нито от днес и утре.

– Имате ли опасения от това, какви?

– Говорейки за София, аз се опасявам от този социален експеримент, защото, не забравяйте, това е човекът, който дефилираше по жълтите павета с тениската „Шанс за Орешарски“. Това е човекът, който каза: „Ако ви успокоява, аз предложих Пеевски.“ Това е човекът, който крепеше същото това правителство на Орешарски, което спря парите на София, и от метрополитена се чудеха какво да правят, защото течеше строителството на втория метродиаметър.

Ние си спомняме всички тези неща, но за съжаление, тук се прави опит софиянци да бъдат подлъгани и реално да вкарат левите в управлението на града. Знаете, че където левите се докоснат до бюджет, след това започват дефицитите и неуредиците.

– Какво вие, от ВМРО, предлагате като алтернатива, като отпор на опита на левите, както сам казвате, да влязат във властта през задния вход? Сами или с кого?

– Корнелия Нинова си прави сметката чрез Мая Манолова да удари Борисов в София. Друг е въпросът дали столичани сме съгласни заради подобна партийна игра или интрига да дадем управлението на града на хора, които очевидно не разбират. Между другото какъв е екипът на Манолова? Как тя ще решава въпроси като този за „Топлофикация“, водата, циганските гета. Аз не съм чул подобни анонси. Вероятно няма и да ги чуя. 

– Да, резонно е да се запитаме с каква листа, с какъв Общински съвет би работила Мая Манолова, бидейки независим кандидат, подкрепен от когото и да било.

– Имайки предвид типажа и, тя четири години ще го играе сърдитата жена. И ще обвинява Общинския съвет за собствените си неуспехи. Това за мен не е никаква концепция. Тя ще използва, колкото и нелицеприятно да звучи, общината като трамплин към вероятно председателското място в БСП. От ВМРО съзираме опасност хората да бъдат подведени. Нашата логика е следната: след резултатите от европейските избори, виждате, че коалицията Обединени патриоти се запази в определен формат.

Идеята на ръководството на ВМРО в София е ние да проведем много сериозни разговори с потенциални наши съюзници, като не изключвам СДС, с които работихме много добре през последните четири години в Общинския съвет. По много въпроси имаме единомислие. Не изключвам, разбира се, НФСБ на Валери Симеонов като част от Обединени патриоти. Не изключвам и други десни формации, с които да формираме един силен център, който, от една страна, да се противопостави на аспирациите на левицата през Манолова да овладее София, а от друга страна – да се противопостави на ляво-либералите, които вече точат сатърите и ще се опитват да изнудват кмета Фандъкова за следващия мандат, да и извиват ръцете.

– Вие казвате СДС, но сините вече сключиха рамково споразумение с ГЕРБ. Това означава ли, че ВМРО също е склонна да има такъв тип взаимодействие както със СДС, така и с ГЕРБ?

– Аз не изключвам възможността да бъдат проведени политически разговори на общинско ниво със СДС и да вървим към формирането на една сериозна група, която да се противопоставя на двете тенденции, за които говорим. Що се отнася до разговорите на ГЕРБ със СДС, ще видим как те ще се развият в следващите седмици. Ясно ми е все пак, че хората, които сме с дясно мислене, не трябва да правим грешката да се сбием по между си и да оставим левицата да овладее София.

 

– Това означава ли десен общ фронт срещу опита на БСП, на Корнелия Нинова, да овладее властта в столицата през задния вход, лансирайки кандидатурата на Мая Манолова?

– Не само този общ фронт. Имайте пред вид, че ляво-либералите от „Демократична България“ отдавна водят разговори и сондажи да се пазарят нещо  с Манолова. Така че има опасност мнимите десни да помогнат с гласове на левия кандидат. Това е абсурд, който трябва да се демаскира незабавно. Иначе, за мен, един съюз между ВМРО и СДС има своята логика и с привличането на други формации, тъй като една подобна дясно-патриотична коалиция ще представлява предприемачите, средния бизнес, работещите – тези, които издържат града. Затова е редно тези хора да имат своя глас в управлението на публичния ресурс, тъй като безспорно и ГЕРБ в някои отношения в София се нуждае от коректив.

– Кога ще видим ясно разпознаваемите ви листи, кой къде застава и срещу кого в София?

– В първите 10 дни на септември ще има яснота – поне що се отнася до основните играчи кой как се явява, с какви кандидати и разбира се, най-важното – какви тези защитава и какви решения предлага за следващото четиригодишно управление на общината.