Автоматичната лунна станция Чандраян-2 откри спускаемия апарат Викрам!

1
155
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: спускаемият апарат „Викрам“ и луноходът „Прагиян“. Image credit : ISRO

8 септември 2019 г. 14:30 ч.

Светослав Александров. Днес няколко медии, в това число ANI, The Times of India и India Today оповестиха, че орбиталната автоматична лунна станция „Чандраян 2“ е успяла да установи мястото на падане на спускаемия апарат „Викрам“. 

„Орбиталният апарат е заснел термално изображение на спускаемия апарат. Все още нямаме връзка. Ще се опитаме да установим контакт скоро“, съобщава шефът на индийската космическа агенция Каиласавадиву Сиван.

Напомням на читателите, че „Викрам“ започна процедурите по кацане в областта на Южния полюс на Луната на 6-ти септември, малко преди полунощ. Всичко изглеждаше нормално до височина от 2 километра над лунната повърхност, когато сигналът неочаквано прекъсна. И до ден днешен не се знае със сигурност какво точно се е случило. 

Индийската космическа агенция все още не е публикувала снимката от „Чандраян 2“, но според първоначалната информация „Викрам“ се намира на 500 метра от очакваното място на кацане. При това съществува вероятност да не се е разбил, а да е в сравнително непокътнато състояние. Разбира се, това, че изглежда непокътнат, не е гаранция, че електронните компоненти на борда работят и че спускаемият апарат ще може да осъществи радиоконтакт. 

Остава да разберем също така дали американският ретрорефлектор, който е на борда, е оцелял при падането – това е пасивен инструмент и няма нужда от радиокомуникация. 

Следете страниците на КОСМОС БГ за актуални новини относно мисията! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/