Не е за вярване каква е заплатата на кметовете |

1
199
Добави коментар
albenapet
albenapet

Кметовете, които се кандидатират за следващ мандат, трябва да излязат в отпуск. Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) на последното си заседание.

Интересно е обаче с колко месечно живеят представителите на местната власт, след като от началото на годината заплатите им бяха повишени драстично.

Заплатата на кмета в село Столетово е 800 лева и не е променяна, въпреки влезлите в сила промени от 1 януари.

Според тях общинският съвет може да му гласува до 1650 лева, изчислява bTV.

Според Мирослав Колев, който е кметът на селото, обаче това би било неприлично:

„С младежите като коментирахме, казаха – по-добре, ако има такава заплата и аз, разбира се, бих отделил средства, бих направил спортна площадка или фитнес на открито.

Никога не стигат. Особено, ако имаш и кредит, който да изплащаш – изтеглен, за да си ремонтираш къщата в населено място като Столетово”.

Анализатори твърдят, че ако заплатите на кметовете са ниски, партиите няма да могат да привлекат подходящи кандидати за административна работа.

„Когато ги накарате да се откажат от своя бизнес и да влязат в политиката, това не се случва. Нормалните и квалифицирани хора, за него доходът от политиката е проблемен.

Това е един доста специфичен тип ръководител, той се занимава с широк кръг въпроси – от инфраструктура до извънредни ситуации”, коментира Тихомир Безлов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

На практика заплата над 3000 лева приравнява кметовете към възнагражденията на мениджърите в обществения сектор и на министрите.

Според най-новата наредба възнаграждението на столичния кмет може да стигне до 4600 лева, ако общинския съвет го одобри.