Как да почистим правилно пералнята, ако започне да мирише лошо – 4 бързи решения на 4 основни проблема

1
160
Добави коментар
albenapet
albenapet

Когато пералнята започне да мирише лошо , щом я отворите, обикновено се касае за най-обикновено замърсяване, което спешно трябва да се почисти. Има два основни типа замърсяване : отлагания и варовик.

Лошата миризма на пералнята и праннето могат да възникнат дори при нова пералня, пише „ената“.

Ето как да почистим пералнята от различните видове замърсявания с прости домашни средства :

Замърсяване на уплътнението

В уплътнението на люка могат да останат частици мръсотия или власинки, а ако вратата на машината остане плътно затворена след изпиране, това е отлична среда за развитието на гъбички и бактерии.

По време на пране не всички бактерии и гъбички умират, особено ако имате навик да перете при ниски температури. На гуменото уплътнение се появява черно покритие с доста неприятна гнила миризма.

За да премахнете плаката, първо я почистете с някакъв вид дезинфектант и я избършете добре. Не използвайте хлор, защото можете да съсипете уплътненията. За да предотвратите появата на такъв вид плака след пране, оставяйте вратата на пералнята отворена след всеки цикъл и избършете всички гънки на уплътнението със суха кърпа, след това с оцет.

Мръсотия в контейнера за перилния препарат

На повърхността на контейнера можете да видите тънък слой от перилните препарати, използвани в миналото, върху които растат колонии от бактерии и гъбички. Причината е, че горещата вода не попада в тези отделения и няма какво да убие бактериите. Ще ви е необходима четка, за да почистите контейнера. Много често най-много замърсяване има в отделението за омекотителя, затова го измийте особено старателно. Можете да използвате оцет. Оцетът ще убие бактериите и ще освежи контейнерите.

Отлагания по реотаните

При недостатъчно качество на водата реотаните се покриват с варовик. Такава плака намалява качеството на изпиране и може да доведе до сериозни повреди на пералната машина.

За почистване на реотаните използвайте лимонена киселина. За тази процедура е необходимо да изсипете 200 грама лимонена киселина в отделението за прах за пране и да включите машината при максимална температура.

Почистване на изпускателния филтър

Там можете да намерите голямо разнообразие от вещи. Затова подгответе леген, ръкавици и четка. Развийте изпускателния филтър. Малко количество вода ще изтича от там, така че пригответе някакъв парцал. Почистете филтъра с четка. За профилактика правете това почистване на всеки 3 месеца.