Откриха нещо ужасно в “таен склад“ в Техеран |

1
175
Добави коментар
albenapet
albenapet

Експерти на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) са открили следи от уран в проби, взети от „таен склад за атомни материали“ в Техеран. Това предаде Ройтерс, цитирайки двама неназовани дипломати.

Проверката е била извършена по призив на израелския премиер Бенямин Нетаняху. В момента МААЕ изследва произхода на урановите частици и е поискала от Иран обяснение за тях.

Според дипломатите обаче Иран не е направил това, изостряйки още повече напрежението между Вашингтон и Техеран.

Ройтерс припомня, че в реч пред ООН още преди 1 година Нетаняху, който е яростен противник на ядреното споразумение на световните сили с Иран, призова МААЕ да инспектира незабавно този таен склад в Техеран.

Според твърденията на Нетаняху там са били съхранявани „15 контейнера, всеки от които може да съдържа ядрени материали и оборудване – общо 300 тона материали“. По-късно тези контейнери били преместени оттам.

При извършената инспекция през април тази година били открити следи от уран във взетите проби. Уранът обаче не бил обогатен до равнище, достатъчно за производство на ядрено оръжие.

Според един от неназованите дипломати има „множество възможни обяснения“ за откритите на обекта уранови следи. Възможно е те да са остатъци от материали или дейности, предхождащи споразумението от 2015 г. или от по-скоро.

Засега нито МААЕ, нито иранските власти са коментирали изнесената информация. Намиращият се в Техеран изпълняващ длъжността директор на МААЕ Корнел Ферута призова днес Иран за „пълно сътрудничество“ с външните инспектори.

При посещението си там той е бил информиран за последните стъпки на Иран по постепенно анулиране на ангажиментите си по ядрената сделка, след като САЩ се изтеглиха от нея. Ферута е обсъдил с ирански официални лица продължаващата инспекционна дейност на МААЕ в страната с цел да се удостовери, че всички ядрени дейности там са изключително за мирни цели.

„Директорът Ферута подчерта, че се изисква пълно и своевременно сътрудничество“ от страна на Иран, се казва в съобщение от централата на МААЕ във Виена, без да се уточнява какво сътрудничество в момента не е налице.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ