Петрич и Сандански

1
152
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

Сандански

Сандански е град в Югозападна България. Първоначално, траките основали селището с името Медиус, а по-късно римското селище на мястото на днешния град се е наричало Дезудава, а през средновековието българите го нарекли Свети Врач. Един от символите на града е паметникът Спартак. Сандански се намира в област Благоевград и е административен център на община Сандански, където също така попада и град Мелник. Градът се намира в Санданско-Петричката котловина, в подножието на планината Пирин. Това е най-топлият град в България, а планинският бриз, идващ от Пирин по поречието на река Бистрица, охлажда въздуха през летните месеци. Населението му наброява малко над 28 хиляди души.
Забележителни места в града представляват манастира „Св.Св. Козма и Дамян“, паметникът на Спартак, в близост са и Мелнишките скални пирамиди, Роженският манастир, Рупите и феноменът „Преподобна Стойна“ в село Златолист.
В Сандански се намира единственият български парк в с пясъчни алеи и заедно с Варненската „Морска градина“ е най-големият градски парк в България. В този парк е разположен и летният театър, където всяка година се провежда Фестивалът на авторска македонска песен „Пирин фолк“. В околностите на Сандански се намират и най-малкият български град  Мелник, а от самият град, започва и красивата Пирин планина, в която се намира и националният парк „Пирин“.