9 септември, преследването на Фалун Гонг и техният общ корен Follow

9 септември, преследването на Фалун Гонг и техният общ корен

На 9 септември 1944 г. страната ни се избавя от фашизма, но попада в лапите на не по-малко кръвожаден и смъртоносен строй - комунизма.

След освобождението от турско робство през 1878 г., България установява частна собственост и развива земеделие, инфраструктура, промишленост, корабоплаване и банково дело. Към 1911 г., в страната вече има 740 предприятия, финансирани от над 100 частни банки. Въвеждат се електричество, парни машини, турбинни и бензинови мотори. Започва да се говори за "българското чудо" в икономиката в условия на своеобразна индустриална революция.

В културно и духовно отношение България също отбелязва подем. Докато в края на 19-и век неграмотни са 80% от населението, през 1910 г. грамотните са вече 34%. По този показател България се нарежда на 11-о място в света. Преди началото на Втората световна война, 90% от децата ходят на училище, което е безплатно. Учителите са важна част от интелигенцията на страната. В продължение на възрожденската традиция, отварят врати Българската академия на науките, първият (Софийският) университет, Народната библиотека, Народният театър и читалища в почти всички градове. Български композитори, художници и архитекти получават международно признание. Оформят се градски елити с интелектуалци, предприемачи и офицери с европейски тип облекло, хранене и духовен начин на живот, който обаче запазва връзката с националната култура. България става модерна страна и се отваря към света...


Прочети цялата публикация
Коментари

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност