Какво е Тъмната мрежа? Стряскащи факти, които трябва да знаете

1
140
Добави коментар
setlans
setlans

Може би сте чували за тъмната мрежа, но знаете ли какво всъщност представлява тя? Мнозина бъркат термините „повърхностна мрежа“, „дълбока мрежа“ и „тъмна мрежа“, затова нека започнем с кратко обяснение.

Повърхностна мрежа

Повърхностната мрежа е част от World Wide Web, която е лесно достъпна за широката общественост и може да се търси чрез стандартните уеб търсачки – Google, Yahoo, MSN и т.н.

С други думи, всички сайтове, до които имате достъп чрез стандартните търсачки съставляват Повърхностната мрежа. Нарича се още и Видима мрежа.

Дълбока мрежа

Дълбоката мрежа е точно обратното на Повърхностната мрежа. В нея се намират страници, до които нямате достъп с обикновена търсачка. Това, обаче съвсем не означава, че не можете да използвате Дълбоката мрежа. Дори сте го правили, без да знаете.

Когато си купувате самолетен билет, използвате Дълбоката мрежа. Когато си влизате в имейла, в банковия си профил, в профила в Амазон, вие използвате Дълбоката мрежа.

И това не е нещо лошо, защото именно Дълбоката мрежа защитава данните ви. В нея се съхраняват всички данни за вас: вашият имейл, парола, номера на кредитни/дебитни карти, номер на телефон и т.н. По този начин, те биват защитени, макар и не на 100 процента.

Тъмна мрежа

Тъмната мрежа е част от Дълбоката мрежа. С разликата, че е в много по-малки размери. В Тъмната мрежа не можете да влезете просто така. Изискват се специален софтуер и достатъчно познания, които да ви защитят от неприятности.

Благодарение на специалният софтуер, влизането в Тъмната мрежа е напълно анонимно, което създава подходяща среда за развиването на престъпност от най-висока степен.

Факти за Тъмната мрежа

Хората могат да правят почти всичко в Тъмната мрежа

Тъмната мрежа е достъпна чрез софтуер, наречен The Onion Router или съкратено Tor (произнася се Тор). Именно този софтуер прави присъствието на човек в интернет анонимно, което от своя страна прави Тъмната мрежа, толкова опасна.

В нея се продават наркотици, оръжия, могат да се четат забранени книги и материали и какво ли още не. Което съвсем не означава, че Тъмната мрежа се използва само за това.

Тъмната мрежа е огнище на престъпна дейност

Именно непроследимостта на Тъмната мрежа я прави толкова гостоприема за престъпна дейност. Всичко, което се случва там няма как да бъде проследено, защото информацията се разпръсква през различни компютри по целия свят. По същество, Тъмната мрежа е черния пазар на Интернет.

Съществуват сайтове, които търгуват с личната информация на стотици хиляди хора от целия свят, независимо дали са влизали в Тъмната мрежа или не. Тъй като тези неща могат да ви засегнат в бъдеще, по-добре останете с нас, за да научите повече за Тъмната мрежа.

Нелегални оръжия

Въпреки че в някои държави е законно да си купите автомат или друго подобно оръжие, много по-лесно е да се снабдите с такова през Тъмната мрежа.

Автоматичните оръжия не са единствените смъртоносни оръжия, които се продават в мрежата. Тези, които харесват базуките, могат да се снабдят с такава, стига да пожелаят и да имат нужните средства. Чувствате ли се в безопасност?

Кражби на самоличност

През 2014 г., 17.6 милиона души в САЩ са били жертви на кражби на самоличност.

Това е един от най-тревожните факти: вашата лична информация, номерата на кредитните или дебитните ви карти, банковата ви информация, всичко може да бъде закупено и продадено на всеки, който може да си го позволи, а виновниците почти винаги остават неизвестни.

Ако изгубите личната си карта, паспорта, шофьорската си книжка или друг документ, то най-вероятно вече се продава анонимно в Тъмната мрежа.

Наемни убийци

Тъмната мрежа е най-лесното и удобно място за наемане на убиец. Не може да се проследи кой е наел убиеца, няма директен контакт с него, а дори може да се избере какъв вид смърт да получи жертвата – дали да е мъчителна, или безболезнена.

Единствените две условия, които трябва да се спазят са: без деца под 16 години и политици от топ 10.

Може би се чудите, колко струва това „удоволствие“? Според различни източници, цените варират от 20 хиляди евро за обикновен човек, до 100 хиляди евро за високопоставено лице.

Как се готви човешко

Това попада в частта с отвратителни факти за Тъмната мрежа. Съществуват форуми, които обсъждат как трябва да се реже, готви и консумира човешко месо. И това не е всичко!

Дори могат да се открият коментари, в които хората обсъждат какъв вкус имат различните части на човешкото тяло. Във форума е включена форма за кандидатстване, чрез която се набират кандидати, които могат да избират дали да бъдат изядени, малтретирани, сексуално насилвани и т.н.

Фалшиви документи

Както вече разбрахме, всеки може да си купи оръжие, наркотици, да наеме убиец, а и да си поръча фалшиви документи. На фона всичко изброено досега, може би това ще ви се стори маловажно, но въобще не е така.

Сред документите, които могат да се поръчат от Тъмната мрежа са: лични карти, паспорти, свидетелство за раждане и други. Нека се има предвид, че тези поръчки се изпълняват от специалисти и трудно биха се разпознали фалшивите документи. Това дава пълна свобода на престъпници от всякакъв тип.

Тъмната мрежа е рай за сексуални насилници

Вярно е, че порно може да се открие и в Повърхностната мрежа, но това, което се крие в тъмната страна на мрежата е много повече от обикновено порно.

Сексуалните насилници и педофили могат да открият всичко, което си пожелаят, да обменят снимки и клипове, без да бъдат заловени.

В Тъмната мрежа се намират най-бруталните порно сайтове, които могат да съществуват. Тук става въпрос за порно с деца, бебета, животни, трупове и какво ли още не. Именно заради това се нарича Тъмната мрежа.

Валута „биткойн“

Част от това, което прави Тъмната мрежа толкова анонимна е, че покупките, които се извършват в нея се заплащат само с Биткойн.

Биткойн е дигиталната валута, която се очаква да превземе икономиката през следващите години. Именно тогава нелегалните транзакции ще се извършват не само по-лесно, но и много по-често.

Продажба на… духове

Това е един от най-странните факти за Тъмната мрежа. Наркотици, оръжия, кредитни карти, приемаме, колкото и да е нередно, защото физически съществуват и се продават на различни места.

Тук идва странното. Там се продават духове. Да, духове на починали хора. И ако си мислите, че не може да стане по-ужасно, духовете не са на хора, починали от естествена смърт. Вместо това, те са на самоубийци и абортирани деца.

Това не е всичко. Тези „продукти“ не само се продават успешно, но се продават на доста висока цена. Цените надхвърлят 100 долара. Представяте ли си се, как си купувате дух на неродено дете? Не, благодаря!

Експлозиви

Е, да, това наистина не е шок, имайки предвид всичко изброено досега. Щом можете да си купите оръжие и да наемете убиец, защо да не можете да си купите взривни вещества.

Причината, поради която отдаваме специално значение на това е, че един журналист от водеща медия действително успя да си купи експлозив C4 от Тъмната мрежа. Това доказва, че щом е възможно да се купи експлозив, защо не и всичко останало.

Правителството на … стои зад Тъмната мрежа

Досетихте ли се? Един от най-страшните факти е, че Тъмната мрежа се поддържа от правителството на САЩ. Съвсем сериозно!

Софтуерната програма, която прави възможна тази мрежа, Тор, се спонсорира от Бюрото по въпросите за демокрацията, правата на човека и труда към Държавния департамент на САЩ. Това възбужда много въпроси, нали?

Решихме да спестим много от гадостите, които могат да се открият в Тъмната мрежа. Но действително, това е мястото, където закони няма.

Границата между Дълбоката и Тъмната мрежа е тънка. Така че, ако някога попаднете в Дълбоката мрежа, внимавайте, защото един грешен клик и цялата ви самоличност може да изчезне. Не се изкушавайте, нищо хубаво няма да ви посрещне в Тъмната част на дълбоката мрежа.

Сетланс, / 01.media, deepwebsiteslinks, deepweb-sites