Немският прибор eROSITA на руския космически телескоп Спектр-РГ засне за пръв път участък от извънгалактическото небе

1
177
Добави коментар
redbul80
redbul80

Изображение, получено посредством прибора „eROSITA“ на борда на руския космически телескоп „Спектр-РГ“. Photo : SRG/eROSITA

10 септември 2019 г. 19:43 ч.

Светослав Александров. Немският телескопичен прибор „eROSITA“, който работи на борда на руската обсерватория „Спектр-РГ“, засне своите първи снимки на обекти, намиращи се извън нашата галактика.

Показаното по-горе изображение представлява съставна фотография, която обединява наблюдения, проведени на 26-ти и 27-ми август.

Изображението съдържа стотици източници, които излъчват в рентгеновия диапазон на електромагнитния спектър. Повечето от тези източници представляват квазари (свръхмасивни черни дупки, излъчващи благодарение на гравитационната енергия на веществото, което попада в тях). Квазарите са толкова ярки, че се забелязват лесно въпреки колосалното разстояние, което ни дели от тях. Виждат се също така активни ядра на близки галактики, както и някои звезди от нашата галактика с ярки рентгенови корони. Яркото дифузно петно в горния десен ъгъл представлява масивен куп от галактики, известен като ACO 329. Галактическите купове са едни от най-масивните обекти в нашата Вселена. Около 85% от тяхната маса се дължи на т.нар. „тъмна материя“, чиято природа все още не е изяснена.

Напомням на читателите, че руската космическа обсерватория „Спектр-РГ“ излетя успешно на 13-ти юли тази година. Това бе първият модерен космически апарат, построен от Русия, който бе изпратен в междупланетното пространство. Очаква се през октомври „Спектр-РГ“ да пристигне в точката на Лагранж L2 от системата Земя-Слънце. Никога досега руски космически апарат, нито по Съветско време, нито след промените, не е достигал която и да е от точките на Лагранж. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/