Най-популярните италиански пици

1
153
Добави коментар
vocala
vocala

Пицата е може би най-популярното италианско ястие, което жъне успех по цял свят. Един от основните фактори, допринесли пицата да се превърне в най-обичаното хапване за малки и големи е способността й да се приготвя лесно и да е винаги различна.

Друго нейно предимство, заради което е толкова разпространена по света, е това, че е достъпна и не е нужно да разполагате с цяло състояние, за да вечеряте с този италиански специалитет.

Въпреки че днессъществуват хиляди разновидности на пицата, тя ще си остане най-вкусна в Италия, където е създадена.

Любопитен факт е, че голяма част от италианските майстори не одобряват в пицата да се слагат много различни съставки, защото така се разваля вкуса и. Например, никъде в Италия няма да срещнете пица с ананас, тъй като това е изцяло американска разновидност.

Освен това, на италиански „пеперони“ означава чушки. Ето защо, ако сте в Италия и си поръчате такава пица, в никакъв случай не биха ви сервирали пица със салам пеперони – такъв просто не съществува.

Предлагаме Ви и някои от най-популярните пици в Италия, които определено си струва да се опитат.

Пица Маргарита

„Маргарита“ е класическа разновидност на пицата, която се приготвя със сравнително малко съставки – пресни резени домати, пармезан, моцарела, чесън. Италианците я предпочитат заради по-ниската й калоричност в сравнение с останалите разновидности. Традиционно се пече на фурна с дърва.

Пица Неаполитана

Тя е най-автентичната и е създадена в родината на пицата – Неапол. Съдържа домати, чесън, босилек, риган, моцарела и аншоа – типични за региона продукти.

Пица Куатро формаджи

В превод името й означава „четири сирена“ и съдържа доматен сос, моцарела, пармезан, горгонзола и проволоне. Накрая за завършек се посипва леко със зехтин.

Пица с прошуто

Както става ясно и от името и, тази пица съдържа освен домати и зехтин, и популярната в Италия шунка „Прошуто“. Добавя се и италианско сирене, като е препоръчително то да е Рикота.

Често обаче то се замества с моцарела, като по-популярна и достъпна. В някои райони на Италия допълват плътния вкус на съставките с пресни листа рукола.