18 години от най-смъртоносните терористични атентати в САЩ

1
136
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Днес се навършват 18 години от най-смъртоносните терористични атентати в САЩ.

Близо 3000 души загинаха, когато сутринта на 11 септември 2001 г. похитени от терористи самолети се врязаха в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. Един от тях се разби в щата Пенсилвания, след като пътниците и екипажа успяват да осуетят планирания сблъсък в американския Конгрес.

Церемонии в знак на почит към жертвите днес се провеждат в цялата страна. В Ню Йорк ще бъдат прочетени имената на всички загинали.

Сега на мястото на кулите-близнаци има мемориален комплекс. От тази година там са поставени и гранитни плочи в памет на загиналите, в знак на съпричастност към обгазените от токсичните вещества от отломките и на почит към притеклите се на помощ в първите мигове на трагедията.

Десетки хиляди са подали молби за компенсация във фонд със средства за заболели вследствие на атентатите. Сред тях са хора с респираторни и онкологични заболявания. Все още текат проучвания дали болестите са пряк резултат от атаките.

Атентатите от 2001 г. доведоха войната в Афганистан – най-продължителната, която САЩ са водили досега. Тази година отбелязването на годишнината става в контекста на провала на тайни преговори между САЩ и талибаните – групата, оказвала подкрепа на организатора на атентатите Осама бин Ладен, отбелязва БНР.

Те трябваше да се проведат в неделя в Кемп Дейвид и очакването бе да се постигне споразумение за оттегляне на част от американския контингент в Афганистан, но бяха отменени след атентат в Кабул, за който талибаните поеха отговорност. При него загинаха 12 военнослужещи, в това число американски и румънски войник. Плановете за покана на терористична организация на американска почва в навечерието на 11 септември породиха критика, включително и от съпартийци на президента Доналд Тръмп, напомня националното радио.