Руският инструмент ART-XC на обсерваторията Спектр-РГ направи първото си откритие на нов рентгенов източник!

1
127
Добави коментар
redbul80
redbul80

Вляво: снимка на новооткрития обект от руската обсерватория „Спектр-РГ“, вдясно: същият обект, заснет от американския телескоп „Суифт“. Photo credits : Roscosmos/NASA

11 септември 2019 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. След дълъг период на калибриране и настройки, руският телескопичен прибор „ART-XC“, който е монтиран на борда на руската обсерватория „Спектр-РГ“, започна своята ранна научна програма. Нещо повече – той вече успя да направи своето дебютно откритие! Докато наблюдаваше балджа на нашата галактика Млечен път, инструментът установи нов източник на рентгеново лъчение – SRGA J174956-34086. 

Към настоящия момент са известни около един милион източника на рентгеново лъчение. Стотина от тях разполагат със собствени имена, но всички останали имат абревиатура в чест на обсерваторията, която първа ги е открила, както и координати в екваториалната система. Така SRGA значи „Спектр-РГ“ плюс инструмента „ART-XC“, а числата 174956-34086 са координатите. 

Откритието на този рентгенов източник е само първата крачка от дългия и трънлив път на установяването на неговата физическа природа. Обектът може да се окаже далечен квазар, чието лъчение е пропътувало до нас в продължение на милиарди години. Но може да става въпрос и за близка звездна система с компактен обект – неутронна звезда или черна дупка.

За да бъде изучен обектът, астрофизиците трябва да го наблюдават и с помощта на други телескопи, работещи в различни области от електромагнитния спектър – радиодиапазона, видимата област, гамалъчевата област, инфрачервената област. Една невзрачна звездичка, която трудно се наблюдава от Земята с обикновен телескоп, може да се окаже един от ярките обекти на небето, ако го погледнем с „рентгенови очи“! 

За да може SRGA J174956-34086 да бъде локализиран още по-точно, учените се обърнаха към друг телескоп – американския рентгенов космически телескоп „Суифт“. Към настоящия момент той притежава най-добрата ъглова резолюция. Новооткритият обект се оказа по-блед в т.нар. „меко рентгеново лъчение“, отколкото в твърдото. Това обикновено характеризира тела, намиращи се зад облаци от междузвезден газ и прах. Те не се оказаха препятствие за американския телескоп да определи координатите с голяма точност, а при наблюдаването на обекта в инфрачервения диапазон бяха открити две ярки звезди.

Сега предстои допълнителен труд, за да се получат спектри на звездите и да се потвърди дали те са източниците на рентгеновото лъчение, което бе наблюдавано от „Спектр-РГ“ – или става въпрос за някакъв друг източник. Но това е работа за бъдещето. Днес важното е, че новата руска научна мисия вече остави своя отпечатък в науката. 

Напомням на читателите, че руската космическа обсерватория „Спектр-РГ“ излетя успешно на 13-ти юли тази година. Това бе първият модерен космически апарат, построен от Русия, който бе изпратен в междупланетното пространство. Очаква се през октомври „Спектр-РГ“ да пристигне в точката на Лагранж L2 от системата Земя-Слънце. Никога досега руски космически апарат, нито по Съветско време, нито след промените, не е достигал която и да е от точките на Лагранж. 

Източник: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/