Учени откриха водни пари в атмосферата на извънслънчева планета от обитаемата зона!

1
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

От архива: извънслънчевата планета „Кеплер 20е“. Image credit : NASA/Ames/JPL-Caltech

11 септември 2019 г. 19:20 ч.

Светослав Александров. Учени са успели да установят наличието на водни пари в атмосферата на екзопланета, която се намира в т.нар. обитаема зона около своята звезда. Откритието стана обществено достояние след като електронно копие от научната статия бе качено на базата данни arXiv вчера, на 10-ти септември. 

Тук се налага да направя едно уточнение, което е важно, за да не се заблудят хората, когато прочетат израза „обитаема зона“. Това е тази зона около звездата, която би позволила на намиращите се в нея планети да притежават вода в течно агрегатно състояние. Ако в обитаемата зона на дадена звезда съществува планета, това означава, че тя притежава най-основното условие за наличието на живот – но не е гаранция, че такъв наистина има. 

Посредством космически телескопи като „Кеплер“ (изстрелян през 2009 г.) и „Тес“ (изстрелян през 2018 г.) учените са придобили способност да откриват извънслънчеви планети с размер близък до този на Земята или по-малки. Това е сериозен пробив – само допреди 15-тина години човешките технологии позволяваха да се откриват единствено газови гиганти с размери от калибъра на Юпитер и Сатурн или по-големи. 

Но независимо че вече сме в състояние да намираме дребни, скалисти планети като Земята, все още едва смогваме да определяме най-елементарните им факти като орбиталната им характеристика и разстоянието от звездата. Най-интересните характеристики, например атмосферен състав, метеорологични явления, газови молекули-биомаркери, доскоро убягваха на учените.

От статията, която бе публикувана вчера на arXiv, става ясно, че изследователите са сполучили да открият наличието на водни пари в атмосферата на планетата K2-18b. Тази планета обикаля за около 33 дни около своята звезда (толкова продължава една местна година), като звездата е от класа M3 – т.е. температурата ѝ е по-ниска от тази на Слънцето. Макар и разстоянието между планетата и звездата да е значително по-малко от това между Земята и Слънцето, K2-18b получава такова количество светлина, каквото получава и нашата Земя.

Учените са наблюдавали общо осем пасажа на планетата пред диска на звездата посредством космическия телескоп „Хъбъл“ и неговата камера WFC3. Получените данни също така загатват, че в атмосферата на K2-18b има облаци и кръговрат на водата! 

K2-18b не е истински аналог на Земята, тъй като изследователите са на мнение, че атмосферната ѝ покривка е твърде плътна. Планетата е открита през 2015-та година от американския космически телескоп „Кеплер“. Тя се намира сравнително близко до нас – само на 124 светлинни години от Слънчевата система. 

Източник : Arxiv

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/