Кажете сбогом на временните пломби

5
360
Добави коментар
seoslav
seoslav

Учените успешно използваха иновативен гел за възстановяване на зъбния емайл

Всеки знае, колко е неприятно, когато отново се наложи посещаване на зъболекарския кабинет. С напредването на технологиите се разширяват и възможностите за лечение. Екип от изследователи по медицина към Университета в Жеджианг е разработил гел, който сам изгражда емайла. Денталните пломби може да останат в минало благодарение на този иновативен пробив на китайските учени.

Емайлът е минерализирано вещество, което защитава повърхността на зъбите. Въпреки че е една от най-сложно изградените тъкани в нашите тела, той е склонен към разграждане с течение на времето. Това се случва особено в резултат на постоянното излагане на определени киселини, които се намират в храните и напитките.

Остарели методи

Понастоящем използваме смоли и керамика, за да запълним нарушената му структура. Недостатъкът на въпросния метод е, че тези пломби често могат да се разрушат само за няколко години след поставянето им. Неприятно, но кариесът на зъбите е едно от най-разпространените хронични заболявания сред хората. Точно за това учените винаги са срещали затруднения при сполучливото имитиране на емайла.

До този момент не сме били свидетели на значителен успех във възпроизвеждането му, поради сложната клетъчна структура. Екипът от изследователи обаче, успя да разработи гел, който сам по себе си ремонтира емайла.

Калциевите и фосфатни йони са основните материали изграждащи покритието на зъбите. Иноваторите са ги смесили в алкохолен разтвор с органичното съединение триметиламин и са ги приложили върху повредени зъбни. В продължение на 48 часа гелът сам е образувал нов слой емайл с дебелина около 3 микрометъра.

Сега екипът планира да изпробва техниката си в сложната биологична среда в човешката уста. Плановете са да започнат клинични изпитвания през следващите една до две години.

Попадение в целта

Регенерираният емайл има същата структура и сходни механични свойства като истинския. Учените се надяват да реализират възстановяването му, без да се налага използване на пломби, които съдържат напълно различни материали. Ако всичко върви гладко, опитите при хора ще стартират в рамките на следващата година.

Не само, че би било възможно да се използва гел за възстановяване на гниещи части на зъба, но това може да бъде превантивна техника, използвана за регенериране на защитния емайл, така че развалените зъби никога повече да не са проблем.