Хранителната стойност на бирата вече задължително на етикета

3
120
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

До 2022 г. етикетите на бирените бутилки и кенове на европейските производители ще трябва да предоставят информация за съставките и енергийната стойност на пивото, съобщи Съюзът на пивоварите в България. Организацията участва в срещата между асоциациите на пивоварите от държавите в ЕС и Европейската комисия в Брюксел.

„Потребителите имат право да знаят повече за това, което съдържат напитките им и как се отразява то върху здравето им. Те искат информацията да е ясна и прозрачна. Непрекъснато получаваме това послание по време на работата си в сферата на общественото здравеопазване и безопасността на храните“, е коментирал еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

По данни на Съюза на пивоварите България е сред първенците в изпълнението на този доброволен ангажимент на бранша, като приблизително 98% от произвежданото в страната пиво вече има върху етикетите си тази информация.

Биреният сектор в ЕС вече включва над 9500 пивоварни.

Генералният секретар на сдружението на пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон е коментирал, че в ЕС има спад на употребата на алкохол като цяло, но консумацията на пиво през последните пет-шест години е стабилна и дори леко се е повишила като пазарният дял на безалкохолната бира расте.

Най-общо една европейска лагер бира тип Пилзен има 90 – 92% вода, 4.2% алкохол, 2.9% въглехидрати, 0.3% белтък и 0% мазнини. Благодарение на естествените си съставки пивото съдържа и 0.2% фибри, 1000 микрограма/л фенолни антиоксиданти, витамини и минерали. В една бутилка от 0.5 литра бира усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза витамини В комплекс. В 100 ml бира има 42 кcal.