Жена пострада тежко след падане край връх Джангал, 22- ма спасители я транспортираха през нощта до болницата в Разлог,…

1
214
Добави коментар
lidiapavlova
lidiapavlova

Планински спасители спасиха тежко пострадала жена, паднала по североизточния склон на връх Джангал. Горски служител станал свидетел на инцидента и подал сигнал до ППС Банско и БЧК вчера към 17:25 ч. Жената била с много тежки травми след падането, към мястото се отправят 8 спасители. Потърсена е помощ от Министерството на отбраната (МО) и Министерството на вътрешните работи (МВР) за вдигане на хеликоптер за бърза евакуация на пострадалата. Заради тежката процедура до идването на хеликоптер не се стига, тъй е изпусната светлата част на деня.
След 18:30 ч. спасителната акция продължава само като наземна. Мобилизирани са общо 22 планински спасители от отрядите в Банско, Разлог и Добринище.
При достигане до пострадалата в 20:20 ч. са установени черепно-мозъчна травма, тежки фрактури на долните крайници, таз и на горен крайник. След оказване на необходимата долекарска помощ и последващото трудно, заради щадящия режим транспортиране, в 2:00 ч. сутринта на 17 септември, пострадалата е предадена на екип на Спешна медицинска помощ – Разлог.
ПСС при БЧК изказва благодарност на всички планински спасители, взели участие в акцията, които със своя професионализъм и себеотдаване допринесоха за успешния край на мисията, както и на представителите на МВР и МО за готовността им да помогнат в тази трудна и опасна акция.
ПСС отново призовава отговорните институции да се включат в решаването на проблема с въздушното спасяване в България. Единствено този вид транспорт може да даде шанс за бърза и адекватна спешна медицинска помощ на тежко пострадали в труднодостъпни и отдалечени местности.