Колко месо е нужно в дневното меню на децата :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
209
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Информационна кампания, състезания, дегустации и много изненади очакват посетителите на „Дни на българското месо“ на 11-12 октомври в Сливен

Месото е важен източник на пълноценен протеин с всички незаменими аминокиселини, желязо, цинк, селен и витамини от група В, особено витамин В12, набавяни с храната.

В древността хората са консумирали месо, понякога в огромни количества и антрополозите смятат, че това е един от факторите, довели до еволюцията на по-големите мозъци. Редица изследвания днес показват, че добавянето на месо в менюто на децата подобрява тяхното развитие. Подрастващите, които редовно консумират месо, са по-активни на детската площадка, по-приказливи и игриви, и показват повече лидерски умения. В същото време ограничаването или изключването на месото от храната може да повлияе върху ръста, силата и интелигентността им. Защото месото и други животински продукти, като млякото например, съдържат хранителни вещества, които е трудно да се получат от другаде. Единственият начин да сме сигурни, че подрастващите усвояват всички необходими хранителни вещества, е да хапват месо и риба.

Ето как изглежда консумацията на малко парче месо в цифри. Приблизително 90 грама постно говеждо месо осигурява 9% от дневните калории при диета с 2000 калории и само 10% мазнини, но повече от половината от дневните нужди от протеин, селен, ниацин и витамин В12, заедно с четвърт от нуждите от желязо и почти половината от необходимия цинк. Звучи просто и всъщност е, стига да знаеш как да приготвиш месото по най-добрият начин.

Именно това ще видят посетителите на „Дните на българското месо“ на 11-12 октомври в Сливен. Интересни, вкусни и полезни събития и изненади ще има за всички – от малки до големи и от любители до професионалисти. Най-добрите български производители на месо и месни продукти ще покажат качествени и вкусни български специалитети. Информационна кампания ще разяснява значението на консумацията на месо в различните възрастови групи, а за почитателите на домашно приготвените деликатеси ще има книжки с традиционни рецептури за различни месни продукти.

Ученици от професионалната гимназия по хотелиeрство и туризъм в Сливен ще готвят с най-добрите шеф-готвачи и майстори кулинари в конкурса „Да сготвим заедно“, а децата под 10 години ще правят красиви и оригинални сандвичи в кулинарното шоу „Детска фантазия“. Най-атрактивната част от съпътстващата програма на събитието е състезанието „Майстор месар“, което ще излъчи участниците в националния отбор на България за Световното първенство по транжиране в Сакраменто, САЩ през 2020 г.

„Дните на българското месо“ ще се проведат на 11-12 октомври 2019 г. в Сливен, в рамките на традиционното Национално изложение по животновъдство. Организатор на събитието е Асоциацията на месопреработвателите в България с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“ и в партньорство с Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.