ВМС на САЩ призна за автентичността на видеа, на които се виждат НЛО

1
106
Добави коментар
redbul80
redbul80

Скрийншот на едно от видеата, публикувано от TTSA (To The Stars Academy of Arts & Science)

17 септември 2019 г. 17:50 ч.

Светослав Александров. Военноморските сили (ВМС) на САЩ са признали, че три видеа, за които се предполага, че на тях се виждат неидентифицирани летящи обекти (НЛО), са автентични. 

Новината бе съобщена от престижното научно-популярно списание Popular Mechanics, а то от своя страна се позовава на The Black Vault – онлайн хранилище за декласифицирани правителствени документи. 

Освен това ВМС твърди, че въпросните три видеа никога не са били одобрявани за обществено ползване. 

Видеата са известни в общественото пространство под названията „FLIR1“, „Gimbal“ и „GoFast“. Във всяко едно от тях става въпрос за срещи на пилоти с летящи обекти, които са провели маневри, невъзможни за постигане според съвременното равнище на авиационните технологии. 

ВМС на САЩ описва обектите като „неидентифициран въздушен феномен“. Терминологията е важна – НВФ обозначава неоторизирани или неидентифицирани самолети/обекти, които навлизат във въздушното пространство на самолетите по време на военни тренировки. С други думи – става дума за явления, които към настоящия момент не са обяснени. ВМС по никакъв начин не твърди, че тези обекти са летящи чинии или са с извънземен произход.

Малко скептицизъм по темата не би бил излишен – до момента, в който не получим преки доказателства за наличието на извънземен живот, всичко по въпроса за т.нар. НЛО остава в сферата на спекулациите. Правилото на Карл Сейгън е категорично – изключителните твърдения изискват изключителни доказателства, съответно всяко твърдение, че даден неидентифициран обект е с извънземен произход, трябва да бъде ясно аргументирано с доказателствен материал. 

Но скептицизмът, който граничи с крайност, може да се окаже вреден – миналата година ви запознах със становището на проф. Кевин Кнут от Университета Олбани и бивш изследовател на НАСА. Кнут е категоричен, че когато става въпрос за случаи като тези – видеа, показващи обекти с полетни характеристики, лежащи отвъд познатото за съвременните технологии, те трябва да бъдат анализирани от сериозните учени. Темата „НЛО“ не трябва да е табу за науката, дори ако феномените не могат да устоят на строгите научни стандарти. Ако науката абдикира от даден предмет, той влиза в полезрението на шарлатаните. Учените са длъжни да разследват всички възможни хипотези – и точно защото знаем твърде малко за НЛО, извънземната хипотеза не бива да бъде стопроцентово отхвърляна. 

И тъй, има ли летящи чинии или не? Ако действително пилотите от видеата са се сблъскали с такива и извънземните безмълвно ни наблюдават, това, както твърди писателят Аркадий Стругацки, би било неприятно. Ако НЛО-тата са природно явление, ще е скучно. Съгласен съм със Стругацки, който казва, че най-добре би било да има някакво трето решение. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/