Красота, релакс и кристален въздух във Велинград, Спа Столицата на Балканите

1
181
Добави коментар
desisslava.dimitrova
desisslava.dimitrova

Велинград е един забележителен град, който се намира в Южна България в Чепинската котловина, в Западните Родопи. Един от най-слънчевите градове в България. С омайна природа, богат на водни ресурси  и с отлични условия за развитие на туризма. Това дава възможност  незаменима и много търсена почивка във Велинград.

Градът е създаден 1948г.  от обединяването на трите села- Лъжене, Каменица и Чепино.

Известен е най-вече с многото минерални и карстови извори. Мекият климат, живописните местности, лечебните свойства на минералните извори  го прави един от най големите  Спа центрове у нас, както и в цяла Европа. Във Велинград  идват много чужди туристи, предимно руснаци, чехи, поляци, германци. Признат е за Спа център на Балканите. Най-популярен е карстовият извор Клептуза. Намира се в югозападната част на Велинград, близо до квартал Чепино. Територията е  обявена за  защитена  зона  още през 1966 година. В нея са запазени  различни видове храстовидни и дървесни видове по над 100 години.

Китните места със своя романтичен стил предразполагат за туристически разходки в местността. Много пътеки водят до прекрасните местности,  като пещерата „Лепеница”, Крепоста „Цепина”, която датира още от средните векове,  „Фотинските водопади”, Кемеров мост” и не на последно място  историческия музей във Велинград . Най-характерната  забележителност за района е както казах езерото Клептуза, което предлага многобройни атракции, като например каране на водни колелета.  Езерото с колелетата е направено изкуствено, за да задоволи нуждите на туристите за атракции.

Самия минерален извор се намира точно под водопада на езерото. Покрай изкуственото езеро има много ресторанти и заведения, които предлагат вкусни специалитети от българската кухня. В тях има и забавления за най-малките, за да могат докато те си играят, техните родители да се насладят на прекрасната панорама. Най-близкият хотел, който туристите могат да ползват е Спа Хотел Клептуза, който се намира не далеч от  най-големият карстов извор определящ езерото Клептуза. Той предлага големи възможности за спа процедури и  пълноценен отдих. Ресторантът към хотела предлага  специална международна кухня  и закуски на шведска маса. Наоколо има и други магазини и ресторанти.

Велинград е известен със своите минерални извори и балнеолечебни центрове,  които предлагат различни спа процедури. Градът разполага с много хотели,  който  могат да задоволят всеки   вкус, на достъпна цена. Едни от най-големите хотели в града са: Гранд Хотел Велинград,  Спа Хотел Бор, Спа Хотел Елбрус, Балнеохотел Свети Спас,  Спа Хотел  Холидей  и много други,  които предлагат прекрасни условия за пълноценна почивка  и прекрасен отдих.  Велинград е прекрасно място за почивка и през лятото и през зимата. Със своята шеметна красота той привлича много туристи.

ВНИМАНИЕ!   Преди да копираш статията в друг сайт, прочети Условия за използване!

HTML версия:

Красота, релакс и кристален въздух във Велинград, Спа Столицата на Балканите

URL на статия: