Ако изборите бяха днес, партия на Слави Трифонов влиза в парламента

1
158
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Ако изборите бяха днес, заявената от бившия телевизионен водещ Слави Трифонов партия „Няма такава държава“ би влязла в парламента с четвърти резултат – близък до този на ДПС. Това показва регулярното представително проучване на обществените нагласи на агенция „Алфа Рисърч“. Изследването е проведено между 10 и 16 септември сред 1023 пълнолетни граждани.

Формацията започва с подкрепа от 8.3%, като преди нея биха се наредили ГЕРБ с 21.5%, БСП с 18.7% и ДПС с 8.6 на сто. Зад потенциалната партия остават формации като ВМРО-НФСБ с 4.8%, Демократична България с 4.1% и Воля с 2 на сто. Партията на Трифонов би отнела симпатизанти от БСП, националистическите формации и „Воля“ без съществена ерозия за ГЕРБ, отчитат социолозите.

Бъдещата формация е припознавана като алтернатива на управляващата партия ГЕРБ от 11.5% от запитаните. Това я нарежда на второ място след БСП (17.1%). Други 4.9 на сто виждат алтернатива в Демократична България.

Според 48.2% от запитаните има друга партия, готова да поеме управлението на страната, докато за 33.1 на сто такава формация липсва. Поради липсата на масови обществени очаквания за демонтиране на цялата политическа система и преориентация на страната новата формация, позиционираща се като алтернатива на статуквото, започва с умерени нива на подкрепа, отчитат социолозите.