40-годишният Ушко, ограбил и убил баба в Дупница остава без промяна в 12-годишната му присъда

1
596
Добави коментар
Strepsils
Strepsils

Краси Веселинова

Петчленен състав на Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова остави без уважение молбата на Иван М.- Ушко, за изменение в по- лека на мярката му за неотклонение „Задържане под стража”. Той е осъден на 12 години лишаване от свобода от Окръжен съд- Кюстендил на 01.07.2019 година, по дело за грабеж с причинена тежка телесна повреда, от която е настъпила смърт на жертвата, като грабежът е в условията на опасен рецидив. Делото се гледа по линия на съкратеното съдебно следствие. Присъдата се протестира пред САС от Окръжна прокуратура- Кюстендил.

Съдът счете, че посочените в молбата проблеми в здравословното състояние на подсъдимия- дископатия и зрение не са животозастрашаващи. В молбата не са посочени и никакви доказателства за промяна в обстоятелствата, които да налагат изменение на мярката за неотклонение, посочи съдия Цекова.

Определението може да се обжалва в 7- дневен срок пред САС.

Ще припомним, че в началото на месец юли, Окръжен съд- Кюстендил постанови 12 години затвор за 40-годишния Иван М. – Ушко, по дело за грабеж с причинена тежка телесна повреда, от която е починала възрастна жена от Дупница.

Делото се води по линия на съкратеното съдебно следствие, в което подсъдимият е признал всички факти в обвинителния акт и се е съгласил да не се събират допълнителни доказателства. Иван М. е признал вината си пред съда, като изрази съжаление за извършеното престъпление. Той е направил пълни самопризнания след задържането му и е съдействал на разследването.

Предвиденото по Закон наказание е от 15- 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Заради това, че е признал вината си обаче той е получил присъда под минимума, а именно 12 години лишаване от свобода.

До поредното си криминално деяние Ушко стига, след като той и двама негови познати отиват да правят ремонт на покрива на къщата на жертвата. На 31 декември 2017 г., около 01 30 ч., пиян той решава да открадне меден казан от двора на възрастната дупничанка, който набелязал по време на ремонта. Планът му се проваля, след като не намерил казана. За това той разбива входната врата и вляза в къщата, като събужда възрастната жена. Ушко и нанася силни удари в областта на главата й и успява да открадне 100 долара, 25 лева, 2 телефона и 1 часовник.

Въпреки тежкото си състояние жертвата успява да подаде сигнал до полицията, като описала подробно нападателя и благодарение на това по-късно е заловен. Само няколко часа по-късно на жената й прилошава, което налага спешното й транспортиране до столична клиника заради тежка черепно-мозъчна травма и 2 хематома в главата. На 13 януари 2018 година възрастната жена умира.

Иван М. е 40- годишен, като е осъждан многократно, с 24 влезли в сила присъди за извършени от него престъпления от общ характер – предимно кражби. По 23 от тях му е наложено наказание – лишаване от свобода, което е изтърпял – ефективно.