Салата Цезар – история и класика

1
154
Добави коментар
vocala
vocala

Има няколко версии за създаването на салата Цезар.

Какво прави салата Цезар различна? Тя е проста, елегантна, евтина и известна. Това са някои от най-забележителните ѝ качества, но това, което наистина ни привлича към тази рецепта, е нейната история.

Мнозина мислят, че салата Цезар се нарича така на името на великият римски пълководец, защото е била едно от любимите му ястия. Нищо подобно.

Най-вероятно обаче, оригиналната рецепта е създадена от Цезар Кардини през 1924 г. По името може да се предположи, че първата салата Цезар е била сервирана в Италия, но и това не е така.

Цезар Кардини е италианец, първоначално живеещ в Сан Диего, и е бил собственик на ресторант в Тихуана, Мексико. Така първата оригинална салата Цезар е сервирана за първи път на 4 юли 1924 г. в Мексико.

Според спомените на дъщерята на Цезар Кардини ресторантът бил пълен през този ден, а кухнята била почти изпразнена откъм продукти. Затова Цезар Кардини решил да сервира ястие от останалите налични в кухнята съставки и за да добави някаква драматичност към ситуацията, той решил да направи салатата пред клиента.

Той създал салатата от продукти, които имал под ръка: остатъци от предишни дни – маруля, яйца, италианско сирене, малко лимони и сух хляб. Смесил всички всички тези съставки и ги поставил в купа, към която по-късно добавил сос, който приготвил бързо, вдъхновен от стара семейна рецепта, с която майка му го отгледала като дете във времена на недоимък в родната Италия.

След като решил проблемите с ястията, Цезар сервирал салатата на гостите си, карайки ги да повярват, че те дегустират звездното ястие на ресторанта – и те повярвали! Гостите били омагьосани с тази вкусна рецепта, дотолкова, че тя се превърнала в успех. От този момент ястието донесло слава на ресторанта.

Тайната на успеха на това ястие се дължала на неговия дресинг – соса. Така през 1938 г. Кардини се преместил в Лос Анджелис и започнал да бутилира дресинга, докато най-накрая не го патентовал и го пуснал на пазара чрез своята компания Cardini Foods в Кълвър.

Друга версия сочи, че дама на име Беатрис Сантини е измислила тази салата в Австрия през 1918 г. Сантини и Кардини никога не са се срещали, връзката между тях е синът на Беатрис Ливио, който емигрирал в Тихуана и намерил работа в ресторанта на Кардини. Един ден клиент нахлул в кухнята на ресторанта точно по времето, когато Ливио похапвал от салата, която майка му го била научила да приготвя. Той попитал дали може да опита от нея. Клиентът го харесал толкова много, че седмица по-късно салатата Цезар вече била включена в менюто на ресторанта.

Първоначално салатата е била изцяло вегетарианска, но по-късно възникват много варианти, породени и съобразени с вкуса и предпочитанията на различните клиенти.

Класическата салата Цезар е била приготвена от листа от маруля, поднесена с цяло яйце, варено за една минута в гореща вода, ситно нарязан чесън, крутони от стар хляб, препечени в тиган с чесън и олио, няколко капки сос Уорчестър и лимонов сок. Всичко било поръсено с настърган пармезан.

Днес много ресторантьори са включили в менюто си салата Цезар с много вариации, с добавяне на пилешки гърди, печени на скара, скариди, риба тон, аншоа, омари, гъби.