Северна Америка е загубила почти 30% от популацията си на птици само за 49 години

1
86
Добави коментар
setlans
setlans

Северна Америка е загубила почти 30% от популацията си на птици само за 49 години.

Ясно е, че ние хората сериозно увредихме околната среда, тъй като климатът се затопля и все повече видове изчезват с тревожна скорост.

Но специално птиците са полезен индикатор за наблюдение на здравето на околната среда, защото се наблюдават по-добре от повечето животни, благодарение на голямата база данни от граждани и радари, според публикуваното в списание „Наука“ изследване.

Големият спад на популацията на птиците показва, че спешно трябва да променим поведението си.

„Птиците са като канарчета във въглищна мина“, казва за Gizmodo Арвинд Панджаби, автор на изследването. „Когато птиците умират, това със сигурност не е добре за нас“.

Изчисленията обхващат 529 вида птици в САЩ и Канада.

Изследователите са използвали данни, събирани 48 години от стандартизирани база данни за наблюдения на птици, като например 120-годишният Коледен брояч на птици на Националното одюбонско общество.

Вижте още: Човечеството се самоунищожава. Това, което се случва не е нормално!

Те са подкрепили тези данни, с данни взети от мрежа със 143 метеорологични радара в Съединените щати от 2007 до 2012 г. Мигриращите птици се появяват на тези радари, от които учените могат да изчислят цялостната промяна в биомасата на птиците.

От събраните независими данни става ясно: птиците умират

Проучванията показват, че от 529 вида птици, 57% са в упадък. Сред тях са много често срещани птици, като чернооко юнко, ушата чучулига и червенокрил трупиал. Изненадващо за учените, към изчезващите видове се включват и дивите градски гълъби и врабчетата.

За упадъка допринасят различни причини, но сред най-важните са унищожаването на местообитанията на птиците, които се превръщат в селскостопанска земя или се урбанизират. Използването на пестициди също е голям фактор.

Скорошно изследване показа, че често срещаните неоникотиноидни пестициди са причинили отслабване на мигриращите птици. Те са виновни за намаляването на биоразнообразието от насекоми, което засяга птиците, които се хранят с тях.

В изявление, президентът на Националното одюбонско общество Дейвид Ярнолд, обяви констатациите за показателни и че се намираме в „пълна криза, която изисква действия от политическо и индивидуално ниво.“

Популацията на сокола скитник се увеличава, благодарение на мерките, взети за съхранението му. / Снимка: Ryan F. Mandelbaum

„Това е критичен момент с ясно послание: естественият свят, от който зависят хората, се павира, изсича, ерозира и замърсява“, казва Ярнолд.

Той също добавя, че естественият свят е от съществено значение за спасението на птиците и хората. „Сега е време за действие, трябва да защитим местата, на които знаем, че птиците разчитат“, добавя Ярнолд.

„Места като Арктическото национално убежище за диви животни, Големите езера, Евърглейдс и река Колора трябва да бъдат приоритет.“

Т. Скот Силет, ръководител на Центъра за миграции на птици към Смитсониън, споделя пред Scientific American, че изследването показва, че климатичната криза наближава критичните нива и че трябва да се предприемат незабавни мерки за отстраняване на щетите, причинени на околната среда, които изтребват птиците на континента.

„Много миграционни местообитания на брегови и зимуващи птици изчезнаха“, казва Силет. „Това проучване посочва, че имаме много повече работа по отношение на защитата на местообитанията.“

Северна Америка ускорено губи от популацията си на птици, колко още е нужно да се замислим? Пишете ни в социалните ни мрежи Фейсбук и Туитър!

Сетланс Заглавна снимка: Michael Parr