Най-старата туристическа фирма в света „Томас Кук” фалира

1
147
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Най-старата туристическа фирма в света „Томас Кук” фалира. Британската компания е създадена през 1841 г. и една от най-известните в целия свят. С прекратяването на дейността си, фирмата оставя стотици хиляди клиенти някъде по света. Засега не е ясно те как ще се приберат по домовете си.

Преговорите за преструктурирането на дълга на компанията се провалиха в последния момент. Решението за прекратяването на дейността на британския туроператор влиза в сила незабавно.

Започва организация за прибирането у дома на около 600 хиляди туристи, от които 150 хиляди британци – най-голямата подобна операция в мирно време след Втората световна война.

Всички полети на компанията се анулират, а на клиентите е казано да не пътуват до летищата, докато не им бъде съобщено по какъв начинът, по който трябва да се приберат.

Фалитът на компанията ще засегне 22 хиляди работни места, от които 9 хиляди във Великобритания.

Затрудненията за фалиралата туристическа компания започнаха преди няколко години, но съдбата ѝ се реши през последните дни. Тя трябваше да намери спешно 200 милиона британски лири, но не успя.

19 милиона души от 16 страни всяка година се възползваха от услугите на туроператора. Според експертни оценки отливът на туристи се дължи на конкуренцията на евтините оферти в интернет и вероятно донякъде на притесненията заради Брекзит.