НАСА сключи договор с Локхийд Мартин за производството на лунни кораби Орион

1
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

През месец юни 2019 г. НАСА приключи със строежа и оборудването на първия космически кораб „Орион“, който ще излети на тестов безпилотен полет с помощта на ракетата „Спейс Лонч Систъм“. Photo credit : NASA/Radislav Sinyak

24 септември 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. НАСА положи основата на масово производство на космически кораби „Орион“, които ще осигурят провеждането на 12 мисии до Луната, включително тази, която ще изпрати следващия мъж и първата жена на лунната повърхност през 2024-та година.

За тази цел агенцията е сключила договор с аерокосмическия гигант Локхийд Мартин. Производството на корабите ще се ръководи от центъра Джонсън на НАСА, намиращ се в Хюстън, а фокусът ще е върху възвръщаемостта и осигуряването на постоянно присъствие на човек на Луната.

Съгласно клаузите на договора Локхийд Мартин трябва да произведе минимум шест и максимум дванадесет космически кораба. Първоначално ще бъдат дадени $2.7 милиарда за мисиите „Артемис 3“, „Артемис 4“ и „Артемис 5“. През фискалната 2022-ра година ще бъдат дадени още $1.9 милиарда за мисиите „Артемис 6“, „Артемис 7“ и „Артемис 8“. Като поръчва корабите на порции, НАСА ще се възползва от ефективността и икономиите, които ще станат достъпни със времето. Очакванията са производството да се оптимизира, а цените да спаднат.

Възвръщаемостта на корабите „Орион“ се очаква да започне с мисия „Артемис 6“, като ще се ползва кораба от „Артемис 2“. Но частично  преизползване на част от хардуера ще има още при „Артемис 5“.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/