Дейли телеграф: Екосоциализмът е противопоказен

1
116
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Стачката за климата е нелепа. Детинският социализъм няма да помогне на околната среда“, извежда в заглавие изданието.

Вестникът пише, че околната среда се нуждае от защита и идеализмът на някои от протестиращите е достоен за възхищение. Но стачката за климата е нелепа. Сюжетът ѝ е, че всички проблеми в света произлизат от алчността на Запада: капитализмът и промишлеността са съсипали планетата и само революция ще постави нещата на местата им.

Това се корени върху фалшива предпоставка, смята изданието. Според него Западът не е единственият замърсител на природата. Групи за защита на околната среда разкриха, че Китай се готви да построи 226.2 гигаватови въглищни електроцентрали за енергийни проекти – най-голямата подобна програма в света и повече от два пъти по-голяма от капацитета на Индия. Това не означава, че китайските комунисти не правят нищо, за да спасят земята – те засаждат огромен брой дървета, но именно в развиващия се свят биват налагани новите тежести, свързани с околната среда.

Само когато станат по-богати, държавите решават, че може да преминат към зелена енергия. Капитализмът финансира опазването на околната среда, посочва Дейли телеграф.

Много от протестиращите екоактивисти мразят пазарите, което е икономически неграмотно и премахва инструментите, с които да се получи това, което те твърдят, че искат. Тяхната война срещу капитализма ще повиши цените, работниците ще бъдат уволнявани и ще настъпи енергиен недостиг в западния свят, ще бъде унищожен и стимулът за иновации. Тя ще обрече и хората в по-бедните държави да се прехранват със селско стопанство.

Екосоциализмът е равнозначен на това богатите да изискват Третият свят да остане застопорен в миналото, защото така изглежда по-привлекателно за окото на Запада.

Това не е перспектива на зрели хора: това е толкова детинско, колкото са и учениците, които избягаха от училище, за да го рекламират. Консервативна добродетел е да искаш да оставиш съхранена околна среда на бъдещите поколения, посочва „Телеграф“, но има начини това да бъде направено, на базата на науката и свободното предприемачество, които ни позволяват също да запазим благоденствието и свободата, дори да ги разширим, заключава вестникът.