25 септември – честит рожден ден, Марк Хамил!

1
118
Добави коментар
vocala
vocala

Марк Ричард Хамил е американски филмов, театрален и озвучаващ актьор, носител на награда на „БАФТА“ и две награди „Сатурн“. Хамил е най-известен с ролята си на Люк Скайуокър в легендарната сага „Междузвездни войни“ и с озвучаването на Жокера от Анимационната вселена на ДиСи.

Хамил изпълнява гласа на Жокера в „Батман: Анимационният сериал“ (дебютира през 1992 г.), а също и в неговите вторични сериали, видео игри и филми. Това може би е най-известната му роля извън работата му в „Междузвездни войни“. Първоначално Хамил озвучава ролята на злия бизнесмен Ферис Боил в епизода „Сърце от лед“ и бива възхитен, когато му е предложена ролята на Жокера, един от любимите му персонажи.

Известен е с това, че озвучава Хобгоблин в „Спайдър-Мен: Анимационният сериал“, Гаргойл в „Невероятният Хълк“ и Максимум Лудия във „Фантастичната четворка“. В интервю на IGN за Филмовия фестивал в Кан, Марк Хамил споделя, че за последно ще озвучава Жокера в продължението на Batman: Arkham Asylum – Batman: Arkham City.

Женен е за Марилу Йорк, която по професия е зъбна хигиенистка. Имат три деца – Нейтън (р. 1979), Грифин (р. 1983) и Челси (р. 1988).[6] Има и една внучка, чийто баща е синът му Нейтън, родена на 31 октомври 2016 г. Нейтън е роден по време на продукцията на „Империята отвръща на удара“ и има малка роля като кралски охранител в „Невидима заплаха“.