Три решения за премахване на разстоянието между зъбите

2
131
Добави коментар
eventA
eventA

 

Генетични или физиологични са причините за поява на разстояние между предните зъби – то може да бъде отстранено

Разстоянието между предните зъби оказва влияние върху цялостното ни изражение, независимо дали го осъзнаваме или не. Както споделя Мариан Василев, 40-годишен мъж, който от дете има разстояние между предните си зъби: “Само седмица след като го премахнах всичко около мен забелязаха промяната. Някои от приятелите ми смятаха, че имам нова прическа. Други дори казаха, че имам лифтинг на лицето! Никой от тях не подозираше, че единствената разлика в лицето ми беше липсата на място между горните ми зъби”. Същият феномен се случва отново и отново, но защо? Отговорът е лесен, първоначално се забелязва лицето на човек, а не разстоянието между зъбите му.

Каква е причината?

“В повечето случаи причината е генетична, като става дума за несъответствие между размера на челюстите и на зъбите” – споделя д-р Димитров, създател на Дентално студио д-р Димитрови, гр. Русе. Ако челюстите са големи, а зъбите прекалено малки, между тях се появяват разстояния. Друга група причини са физиологичните.

Към тях се отнася липсващ зъб, вследствие на което зъбите се разреждат. Тук спада и увеличеният или неправилно захванат френулум – тъканта, свързваща междузъбната папила и устната, който не позволява на централните резци да се доближат.

Неправилната функция на езика, при която той избутва зъбите напред, също води до тяхното раздалечаване. По същия начин действат и вредните навици за смучене на езика и пръста.

Съществуват много начини за премахване на разстоянието между предните зъби. Методът за лечение зависи от няколко фактора:

–       причината за разместването

–       големината на отвора

–       мястото му

–       състоянието на зъбите, между които се намира

 

При избора на лечение има значение не само цената, но и индивидуалните потребности на пациента.

Специалистите ни използват един от трите метода:

–       Ортодонтско лечение. При здрави и добре изглеждащи зъби брекетите, независимо че са дълготраен процес, са най-доброто решение.

–       Възстановяване на зъбите чрез директен бондинг с композит. Предпочитан от пациентите начин, защото е моментален и заблестяват с нова усмивка за кратко време.

–       Възстановяване на зъбите с керамични фасети. Най-високо естетичния метод, при който изпиляването на зъбите е минимално, понякога дори се прави само едно заобляне на ръбовете на зъба.

Решение 1 – Ортодонтско лечение:

Възрастните също носят брекети! Допреди няколко години се смяташе, че те са само за деца. В наши дни все повече възрастни пациенти се възползват от този консервативен начин на решение на проблемите им в устата.

Добре е да се знае, че ортодонтските процедури са дълготраен, консервативен метод за затваряне на малките разстояния между зъбите. Те отнемат около 12-18 месеца, но не нараняват зъбите и са най-биологичното и дълготрайно решение. Брекети Damon са малки по размер и действат с постоянни слаби сили, което  прави лечението с тях много по-бързо и комфортно от традиционните брекети. Имат и варианти, в които са прозрачни, което ги прави почти невидими.

Решение 2 – Директно възстановяване с композит

 Чрез методите на директния бондинг с композит се реконструират зъбите от двете страни на дефекта. Те стават леко по-широки и запълват празнината. Също може да се промени съвсем минимално и дължината им, така че да се запази или възстанови естетичното съотношение между дължина и ширина на предните зъби. Именно от това зависи как ще изглежда и лицето при усмивка. Удобното на процедурата е, че може да бъде извършена при едно посещение, без упойка.

В днешно време реконструирането на зъбите (bonding) е доказано високоефективно лечение. То е най-добрата опция за всеки, който:

–       иска моментални резултати

–       предпочита по-евтино и по-безболезнено решение

–       има други естетични зъбни проблеми, които могат да бъдат решени чрез директни реставрации

–       предпочита процедури, след които лесно могат да се правят корекции в цвета или формата

Ако пациентът предпочете тази процедура, би било добре заедно със запълването на разстоянието да се възстановят и счупени, оцветени или с други видими деформации зъби.

Решение 3 – Керамични фасети

Това безспорно е най-добрият избор за хора с високи естетични изисквания към усмивката си.

Изпиляването на зъбите за фасети е минимално, което ги прави предпочитани при възстановяването им. За времето, през което се изработват фасетите от зъботехниците, на пациента се поставят временни фасети, за да му бъдат спестени всякакви неудобства в ежедневието му. Фасетите са бърз и ефективен начин за подобряване на външния вид и усмивката. По-бели зъби, с по-красива форма, възстановяване на загубените/изтрити/счупени зъбни тъкани, затваряне на разстояния между зъбите – всичко това може да се постигне с фасети.