Моята къща с VELUX 2019

1
131
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Д-р арх. Гилияна Комитова – Архитектурно бюро Гиляна и МИА Архитекти, https://mia-arch.com/

Д-р арх. Гиляна Комитова защитава докторска степен с разработка на тема „Естествената светлина в архитектурата“. В нея арх. Комитова разглежда „естествената светлина, нейното оптимизиране и поставяне в услуга на човешките дейности и природата. Направен е анализ на дневната светлина и нейното първостепенно значение за живота на планетата. Демонстрирани са системи за пасивно и активно използване на слънчевата светлина. Разглежда се практиката да се провежда политика за устойчиво развитие, във връзка с енергоефективната слънчева архитектура“.

Архитект Комитова е част от екипа на МИА Архитекти, а също така има собствено архитектурно студио – Архитектурно бюро Гиляна.

 

Арх. Гергана Стефанова – преподавател в УАСГ и НБУ, https://architecture.nbu.bg/bg/prepodavateli/gl-as-d-r-arh-gergana-stefanova

Архитект Гергана Стефанова завършва архитектура във ВИАС (сега УАСГ) през 1983 г. Работи като проектант в ателието на арх. Красимира Попова в „Софпроект“ от  1983 до 1988 г. От 1988 до 2008 е редактор в списанията „Наш дом“, „Аспекти“, „Хубавите къщи“, редактор на приложения „За дома“ и „Офис обзавеждане“ на в.“ Капитал“  и главен редактор на сп. „Интериор“ и сп. „Жена и дом“. 

От  1994 – 2000 е хоноруван асистент в УАСГ, а от 2006 до сега е редовен преподавател в департамент „Архитектура“ в НБУ. От 2014 година е доктор на науките за дисертационен труд на тема : „Дизайн чрез светлина на архитектурното пространство“. 

Проектант  на жилищни, обществени сгради и интериори  у нас и в чужбина (Франция и Швейцария), от които два с първа награда за интериор на биеналето по „Дизайн“ в София 2011 („Учебен център на РВД – летище София“ и „Адвокатска кантора на ЛБДМ адвокати“ в Париж).

 

Арх. Христо Станкушев – съосновател студио dontDIY, www.dontdiystudio.com

Арх. Христо Станкушев е роден през 1982 г. в София, завършва Италианския Лицей в Горна Баня през 2001 г. и архитектура в УАСГ през 2007 г. През 2006 г. работи в архитектурно бюро Касиан в Калгари, Канада, а 2007-2008 г. – в aedesstudio при арх. Пламен Братков. През 2011 г. основава архитектурно и дизайн студио dontDIY заедно с арх. Стефан Минков и арх. Светослав Мичев. Студио dontDIY печелят Голямата награда в архитектурния конкурс на VELUX „Животворна светлина“ за 2015 г.

Заедно със Светослав Мичев и Стефан Минков, арх. Христо Станкушев е основател на мебелния бранд Almost, а с Максим Мокдад – на архитектурно и дизайн студио Design Aid Bureau. Съосновател е на Сдружение Фрагмент и на Лаборатория За Градско Развитие.