Премиерът поздрави Кристалина Георгиева за поста директор на МВФ

1
167
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Трябва да се захващаме с проблеми като неравенствата и климатичните рискове“, заяви Кристалина Георгиева при първата й реч, след като стана ясно, че тя ще е новият управляващ директор на Международния валутен фонд.

Вчера българката беше избрана да ръководи най-голямата финансова институция в света.

Кристалина Георгиева е втората жена начело на фонда, която ще ръководи институцията, с бюджет от близо един трилион долара.

„Встъпвам в моята длъжност с пълното съзнание за предизвикателствата, пред които сме изправени. Глобалният икономически растеж продължава да разочарова, продължава и напрежението в търговията”, каза тя в речта си.

Веднага след като стана ясно, че Георгиева е одобрена за поста, премиерът обяви, че това е огромно постижение за България.

„Сърдечно я поздравявам и съм убеден, че ще се справи прекрасно с ръководенето на една от най-големите световни институции“, заявява Бойко Борисов.

Досега Георгиева беше главен изпълнителен директор на Световната банка, а преди това комисар, отговарящ за бюджета на Европейския съюз. Беше й кандидат за генерален секретар на ООН, но се класира осма.

Изборът й няма да ни донесе неограничени финанси, но означава престиж и влияние, казват в парламента.

„Това, че имаме наш човек, не означава, че той ще ни вкара през задния вход при кандидатстването за тези програми, означава, че ще имаме навременна и обстойна информация за това, какво се предлага като възможности”, обясни Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС.

Родена в Любимец, Георгиева завършва политическа икономия в УНСС. Веднага след това, от университета я канят да стане асистент и преподавател.

„Едно от нещата, които тя ще промени в МВФ, не само, че ще намери начин да подобри работата му, но ще внесе нов нюанс в неговия имидж, като увеличи дела на лечител и по-малко на екзекутор”, каза проф. Борислав Борисов, почетен ректор на УНСС.

Георгиева сяда официално в шефския стол във Фонда на 1 октомври.