Как да изберем хартиени сламки за нашият бизнес?

1
138
Добави коментар
mumuna
mumuna

Изборът на хартиени сламки не е лесен. Пазарът е залят с вносители и производители, които се целят в бърза реализация на продукти със съмнителни качества. Тази статия ще Ви даде малко повече информация за това, което е хубаво да знаете преди да поръчате хартиени сламки за дома Ви или за Вашият бизнес.

Факти за хартиените сламки

Хартиените сламки са произведени от три пласта хартия.
Хартията, използвана за производството на сламки се нарича крафт. Крафтът може да бъде бял или кафяв на цвят. Тъй като сламките влизат в директен контакт с храна и напитки, абсолютно е задължително той да бъде без оптически избелители. В оптическите избелители има химикали, които са вредни за здравето на човека.
Действие – когато купувате сламки се уверете дали хартията, от която са направени е сертифицирана за контакт с храна и дали е без оптически избелители!
Използваното лепило при производството на сламки трябва да е 100% сертифицирано за контакт с храна (по възможност от реномиран производител).
Това означава, че е безвредно и не отделя вредни вещества при контакт с храна. Много е важно лепилото да е подходящо и да не съдържа никаква пластмаса или PLA. Някои производители използват лепила, които на практика не са биоразградими. По този начин макар сламката да е хартиена, тя не се различава от обикновената пластмасова сламка и не може да се разгради толкова лесно, колкото сламка с подходящо лепило.
Действие – при покупка на сламки се уверете, че лепилото, използвано за тяхната направа е сертифицирано за контакт с храна и не съдържа пластмаса или PLA!
Някой предлагани сламки са напечатани в различни цветове.
За да бъдат напечатани сламките се използва мастило, което трябва да е 100% сертифицирано за контакт с храна. Много малко фирми производители в Европа са успели да разработят подобни мастила на растителна основа и да ги сертифицират, че са безопасни за здравето на човека. Има сламки на пазара, при които мастилото се разтваря след потапяне в течност. Мастилата, използвани за направата на нашите хартиени сламки са от реномирани европейски производители, сертифицирани за контакт с храна.
Действие – купувайки хартиени сламки е много вероятно те да попаднат в ръцете и устите на вашите деца. Уверете се, че мастилата, използвани при производството на сламките са годни за контакт с храна и няма миграция на вредни химикали!
На пазара често се срещат хартиени сламки опаковани в пластмасова опаковка.
Нали идеята е да се отървем от пластмасата? Защо да купим 10 сламки опаковани в тази опаковка, при положение, че тя също ще остане в природата, точно толкова, колкото пластмасовата сламка? Нашите сламки са опаковани в 100% хартиени или картонени опаковки, които не съдържат пластмасови части. Символът „Хартия е.“ гарантира това.
Действие – уверете се, че опаковката, в която са сламките е също толкова безвредна и биоразградима, колкото самите сламки. Опаковката трябва да бъде от хартия, произведена от първични влакна, за да може тя също да бъде подходяща за допир с изделия, предназначени за контакт с храна.
И най-накрая – хартията е устойчив материал, направен от сертифицирани, специално засадени за целта дървета.
Саденето на специални гори, тяхното обработване и самото производство на хартия е прехрана за милиони хора на планетата. Европейските гори абсорбират около 7% от въглеродния двуокис в региона. Само в периода 2005-2015 година горите в Европа са се увеличили с 44 000 кв. км. – това са 1500 футболни игрища всеки ден!
Действие – проверете дали хартията, използвана за производството на хартиените сламки идва от сертифицирани гори. По този начин ще сте сигурни, че не подкрепяте незаконното използване на ценни природни ресурси.

Да обобщим – както със всеки предмет или услуга изборът е труден. Хартиените сламки са нов продукт на пазара и малко хора наистина разбират описаните детайли в тази статия. Много фирми имат интерес да започнат използването на хартиени сламки, но не са готови да инвестират в правилните. Надяваме се предстоящите законодателни промени да променят общественото мнение и да го насочат в правилната посока на мислене и потребление.

Ето и основните правила при изборът на хартиени сламки. Те трябва да са:

1. Сертифицирани за контакт с храна
2. Произведени с лепило, което е сертифицирано за контакт с храна
3. Използваните мастила да са годни за допир с хранителни продукти
4. Безвредна опаковка
5. Произведени от устойчиви материали