Американската мисия ЛРО засне мястото на кацане на Викрам, но не го намери. Опитайте и вие!

1
95
Добави коментар
redbul80
redbul80

Широкоъгълна серия от снимки на мястото на кацане на „Викрам“, заснети от камерите на американската мисия „Лунар Риконисънс Орбитър“ на 17-ти септември. Credits: NASA/Goddard/Arizona State University

27 септември 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. На 6-ти септември индийският спускаем апарат „Викрам“ се опита да извърши меко кацане на Луната, но резултатът от този опит не бе особено задоволителен. Индийската космическа агенция (ISRO) твърди, че корабът-майка „Чандраян 2“ е заснел успешно спускаемия апарат от орбита, но упорито отказва да публикува снимките си, както и да оповести на обществото какво точно се е случило. 

На 17-ти септември американската мисия „Лунар Риконисънс Орбитър“ прелетя над мястото на кацане на „Викрам“ и засне снимки с висока разделителна способност. Политиката на НАСА е американските мисии да си публикуват редовно снимките в интернет, което показва каква сериозна разлика има между САЩ и източните култури и каква отговорност има американската космическа агенция към данъкоплатците. Ето – снимките от „Лунар Риконисънс Орбитър“ са вече тук! 

За съжаление американският екип все още не е успял да локализира точното място, където „Викрам“ е паднал. Няма и следа от индийския спускаем апарат. Тъй като снимките са направени два земни дни преди слънчевия залез и началото на 14-дневната лунна нощ, възможно е „Викрам“ да се крие в сенчест регион. Осветяването се очаква да е благоприятно през октомври и тогава „Лунар Риконисънс Орбитър“ ще заснеме отново региона на кацане. 

Но възможно е екипът на НАСА да е пропуснал нещо. Затова ръководството на мисията призовава и вие да се опитате да локализирате „Викрам“. За целта трябва да свалите изображението в пълен размер от сайта на LROC, но важно е да имате предвид, че това мозаечно изображение, което обединява всичките заснети снимки, е много голямо – 28314 пиксела за 57851 линии, като тоталният брой на осветените пиксели е 900 милиона. И освен това изображението е цели 2 GB, така че, ако се включите в търсенето, ще ви трябва мощен компютър и стискайте палци да не забие 🙂 

Източник: LROC NASA

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/