Валери Симеонов: Доган накара ГЕРБ да махнат Цветанов

1
77
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Доган може да накара ГЕРБ да махне своя зам.-председател. Така Валери Симеонов, бивш вицепремиер в настоящия кабинет на Бойко Борисов и коалиционен партньор на правителството, коментира пред Nova отстраняването на Цветан Цветанов от всичко ръководни постове в партията и парламента заради скандала „Апартаментгейт“. Според него пример за влиянието на ДПС в управляващата партия е преотстъпването на голяма част от „Студения резерв“ на ТЕЦ „Варна“, мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС –  Ахмед Доган.

„В случая, държавата беше изнудена да даде студен резерв на ТЕЦ „Варна“, след като държавния ТЕЦ „Марица изток 2“ се отказа от студения резерв и подари около 60 млн. лв. на ТЕЦ „Варна“, която дори нямаше възможност да поддържа резерв“, каза Симеонов. Според него ГЕРБ в определени случаи изпълняват икономическите интереси на ДПС.

Запитан защо не е направил нещо по този въпрос, Симеонов побърза да се разграничи от управлението, въпреки че дълго беше вицепремиер и все още е част от управляващата коалиция.

„Нашето участие във властта беше рехаво. Ние нямахме министерство, нямахме администрация, с която да прокараме решения през парламента. Всичко сме прокарвали с усилията на 5-6 човека и сме ползвали външни кантори. Оградата беше завършена, българските общности поучиха достъп до българския трудов пазар, сложихме ред в курортите. Нещо все пак успяхме да направи, но не сме участник в далаверите на високо ниво“, каза Симеонов.

Според него няма друг политик в България с по-опозиционно поведение и да е критикувал повече властта. „Катарзисът при мен отдавна е дошъл. Надали е имало някой друг с по-нормално и опозиционно поведение от мен. Не е предизборно това втвърдяване на тона“, категоричен е той.

Симеонов е категоричен, че има сериозни далавери в енергетиката и туризма, за които е подал сигнали. „Прокуратурата отговаря, че построен на пясъка мол е преместваем обект, а не строеж. Прокуратурата в повечето случаи обслужва властта. Не мисля, че е нормално всяка сряда главният прокурор да е при министър-председателя“, смята депутатът от НФСБ. Той е на мнение, че държавното обвинение е прекалено близко до властта, но въпреки това подкрепя кандидатурата за главен прокурор на Иван Гешев.