Администраторът на НАСА Джим Брайденстайн скастри СпейсЕкс за двоен стандарт спрямо Старшип и Крю Драгън

1
197
Добави коментар
redbul80
redbul80

28 септември 2019 г. 08:50 ч. Администраторът на НАСА Джим Брайденстайн публикува съобщение, в което разкритикува СпейсЕкс преди презентацията относно проекта „Старшип“ : „Очаквам с нетърпение обявлението на СпейсЕкс утре. Междувременно програмата за комерсиални кораби се движи с години забавяния. НАСА очаква да види същото ниво на ентусиазъм, който е фокусиран върху инвестициите на американския данъкоплатец. Време е за резултати“. 

Няма спор, че това изказване ще се посрещне остро от космическите ентусиасти. Да – разочароващо е, че програмата за комерсиални таксита до Международната космическа станция не върви по план. Но вината не е на Илон Мъск. Самата НАСА затормози СпейсЕкс, а и Боинг със своите бюрократични изисквания. Да не споменаваме, че първоначално СпейсЕкс предвиждаше „Крю Драгън“ да се завръща на Земята с ретроракети, а не с парашути. НАСА постави такива абсурдни условия, че Мъск се отказа от ретроракетната опция и сложи парашути – така „Крю Драгън“ действително е само едно такси до околоземна орбита и няма никаква стойност за мисии до Луната и Марс. И не само това – обсесията на комисията за безопасност към НАСА (ASAP) към всякакъв излишен риск доведе до изискване „Крю Драгън“ да е екипиран с четири, а не с три парашута – а тази конфигурация е нова, нетествана и парадоксално, води до нови, неочаквани рискове. 

С други думи – вината за забавянията на „Крю Драгън“ е на НАСА и само на НАСА. 

Междувременно „Старшип“ върви практически без никакви забавяния. Тестовете на двигателите „Раптор“ минаха по план. Точно както Мъск обеща миналата година, през тази започнаха полетните изпитания на прототипа „Стархопър“, а сега сме на прага на първото орбитално изстрелване. Защото „Старшип“ е изцяло частен проект и СпейсЕкс работи спрямо своите си изисквания. И затова нещата се случват. 

Джим Брайденстайн може да се поучи от ентусиазма на Илон Мъск. Кой знае – може би така свръхтежката ракета „Спейс Лонч Систъм“ ще вземе най-накрая да полети и полетите на „Орион“ ще станат реалност… 

Джим Брайденстайн