Никола Филчев: Съюзът на съдиите, Калпакчиев и БХК се хранят от парите на Сорос и олигарха Прокопиев

1
117
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Решението за Джок Полфийман е дълбоко необосновано и взето от погрешен състав. Това заяви пред БНТ бившият главен прокурор Никола Филчев, коментирайки скандалното предсрочно освобождаване от съдия Калин Калпакчиев на австралиеца Джок Полфрийман.

Филчев посочи, че съдия Калин Калпакчиев е бил отличен като „Човек на годината“ от Български хелзински комитет, а Джок Полфрийман е бил номиниран в категорията.

„Съюзът на съдиите е съюз от сравнително малко хора. Техните ръководители са комплексирани хора и имат една важна задача – да провеждат идеите на Сорос тук, срещу „справедливо“ възнаграждение. Те наричат това „борба за евроатлантическите ценности“. Всичките се хранят в последна сметка от парите на Сорос. Това е една сложна система от неправителствени организации, които провеждат неговите идеи. Съюзът на съдиите е най-яркият пример. Казвам ви за явления, които се развиват в България от 20-на години насам. Цялата мрежа от неправителствени организации – БХК и други подобни. Те прокарват идеите на Сорос, служат на олигархията и евродепутатът Николай Бареков ясно каза – кръгът на олигарха Прокопиев си има съдии, които го обслужват“, заяви Филчев.

„За съжаление ръководителите на този съюз увличат и млади съдии. Правителствата се сменят, съдиите остават, докато се измени Конституцията. Но младите съдии не знаят кой ги ръководи. Една от лидерките на този съюз преди 90-та година беше партиен секретар и от нея зависеше кого да издигне според предаността към комунистическата идея. Тази госпожа стана виден активист на СДС след 90-та година и даже кандидатства за президент. После се записа в една партия, която никога не губи – партията на парите. Получават грантове от Сорос, изобщо – добре хранят“, допълни гостът.

Той коментира и протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор: „Има един безпрецедентен факт – Гешев е предложен от всички прокурори, членове на ВСС. Нещо повече – той е предложен от повечето прокуратури в страната. Прокурорите са се подписали, те познават качествата му, те са работили с него и смятат, че той ще бъде успешен главен прокурор“.

Филчев направи паралел със себе си: „Когато ВСС ме избра преди 20 години за главен прокурор, имаше 7 кандидати, а избраха мен. Но имаше много недоволни. Следователно – многото кандидати не е гаранция, че един главен прокурор ще бъде успешен“.

„Костов, костовисти, соросоиди и включително този Съюз на съдиите – всички действаха срещу мен. Те ми поискаха оставката. Защо?! – Защото „администрацията на главния прокурор имала неправилни назначения и станала много“… При мен администрацията беше от 15 души, при Борис Велчев – 150“, заяви още гостът.

Никола Филчев заяви, че главният  прокурор Сотир Цацаров работи успешно през този мандат, с отличен юрист, с познаване на законодателството. „Той остави едно име на сериозен и отговорен човек в историята на прокуратурата“.

За премиера Борисов той заяви, че е „човек на честта и закона“. „Той държеше на закона и спазваше буквата на закона“, отбеляза бившият главен прокурор.

Филчев бе безпощаден в оценката си към бившия втори човек в ГЕРБ: „Ако не беше Борисов, Цветан Цветанов още щеше да мести гиричките в някой физкултурен салон… Докато беше министър на вътрешните работи, ставаше всяка сутрин по телевизията и сочеше с пръст хората, които са „престъпници“. Това съсипа здравето и имуществото на много хора. Тези неща не се забравят“.