Защо Лондонският мост бе продаден и преместен в Америка?

7
163
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Всичко започва в началото на 20-ти век, когато английски инженери установили, че Лондонският мост бавно, но сигурно потъва в река Темза. Новината била повече от шокираща! Оказало се, че каменният мост, който бил построен през 1832 година не може да устоява на ежедневния трафик от близо 900 превозни средства и 8000 пешеходци, преминаващи само в рамките на час! Притесненията на английските власти се задълбочили още повече след извършената през 1924 година проверка. От нея се установило, че източните части от моста вече се намират с цели 9 сантиметра по-ниско от западните!

Мостът бил най-натоварената част от Лондон, а се оказало, че тя потъва в реката с около 33 милиметра всяка година. Въпреки това до разрешаването на проблема се стига след повече от 40 години!

мостът докато все още се намира в Лондон

По време на заседание от 1967 година, когато се решавала съдбата на Лондонския мост един от членовете на Съвета (Иван Лукин) дава предложение, което изненадва присъстващите – да опитат да продадат моста, вместо да го разрушават. След продължително обсъждане решението на проблема, макар и нестандартно, се приело като шанс да се излезе от създалата се неприятна ситуация и поради тази причина то било прието.

През следващите месеци в Съвета постъпили множество запитвания, но не била дадена нито една оферта за покупка.

През март 1968 година бизнесменът от щата Мисури, Робърт Маккалек придобива емблематичния мост на Лондон срещу сумата от 2.46 милиона долара.

Лондонският мост в Лейк Хавасу Сити

Защо човек, който живеел и развивал бизнеса си в САЩ проявил интерес към потъващ каменен мост в Лондон?

Няколко години преди покупката на моста, американското правителство предоставило на Маккалек десетки квадратни километра площ край езерото Хавасу в щата Аризона. Това се случило с условието бизнесменът да развие района, за да стане той атрактивен за инвеститорите. Като за начало Маккалек основал Лейк Хавасу Сити, но големият въпрос бил как да привлече по тези земи купувачи!

Когато бизнес партньорът му споменава, че Лондонският мост се продава Маккалек веднага разбира, че това е нещото, от което се нуждае, за да вдъхне живот на Лейк Хавасу Сити.

Лондонският мост в Лейк Хавасу Сити

И така се поставило началото на презокеанското пътуване на моста: Лондон-Панамски канал-град Лонг Бийч, щата Калифорния-езеро Хавасу, щата Аризона.

Конструкцията, дълга цели 290 метра и тежаща повече от 30 000 тона, била много внимателно разглобена. Любопитното е, че разходите по транспортирането ѝ достигнали 7 милиона долара.

След като всички елементи от моста били доставени започнала и най-сложната част от процеса – сглобяването! Може да се каже, че това било нещо като да се нареди пъзел, тъй като още при самото му разглобяване в Лондон всеки каменен блок бил номериран и описан така, че да се знае точното му местоположение в каменната структура. Това е и причината разглобяването на моста да продължи цели 3 години. Разбира се имало е и повредени каменни блокове, които били заменени с нови. За да не се отличават от останалите те били състарени като за целта се покрили със сажди.

сглобяването на Лондонския мост

За да се гарантира, че мостът ще устои на трафика му се направила стоманобетонна основа. Мостът бил построен върху суха земя, но след като работата по него била завършена под него се прокопал канал (около 1.6 километра дълъг), по който и днес текат водите от езерото Хавасу.

На 10-ти октомври 1971 година било тържественото откриване, на което присъствали хиляди хора. Денят се превърнал в същински празник за града, имало фойерверки, парад, както и забавления за най-малките. Сред почетните гости на събитието бил и кметът на Лондон – Сър Едуард Хауърд.

откриването на Лондонския мост

След по-малко от 2 години от откриването на Лондонския мост в Америка, англичаните построяват нов Лондонски мост над река Темза.

Маккалек изпълнил повече от успешно задачата си – от едва няколко стотин души население през 60-те години, градът нараснал до 10 000 жители през 1974 година.

Снимки: www.amusingplanet.com

Лейк Хавасу Сити в наши дни

По данни от 2007 година населението му е над 56 000 души. И макар днес за жителите мостът да е част от градския пейзаж, то само до преди 50 години милиони хора са идвали в Лейк Хавасу Сити само, за да го видят и преминат по него!