НАСА планира цели 10 излизания в открития космос в рамките на следващите три месеца

1
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

Предстои комплексен ремонт на прибора „Алфа магнитен спектрометър“ (показан на снимката). Това ще е най-сложната ремонтна дейност в космоса след приключването на обслужващите мисии до телескопа „Хъбъл“ през 2009 година. Photo credit : NASA

30 септември 2019 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. НАСА подготвя сериозна ремонтна дейност на Международната космическа станция. Предстои провеждането на цели 10 „космически разходки“ през следващите три месеца – абсолютен рекорд от 2011 година насам, когато совалките бяха пенсионирани и строежът на МКС завърши. Част от дейността включва поправка на важния научен прибор „Алфа Магнитен Спектрометър“ – задача с такава сложност не е изпълнявана от времената, когато астронавтите ремонтираха космическия телескоп „Хъбъл“! 

Американската космическа агенция ще представи официално плановете си утре, на 1-ви октомври, в около 21:00 ч. българско време по телевизионния канал НАСА ТВ. 

Ясни са имената на астронавтите, които ще изпълнят извънбордовите дейности. Това са европейският астронавт Лука Пармитано и американският му колега Ендрю Морган, които излетяха в космоса на 20-ти юли 2019-та година с кораба „Союз МС-13“ – навръх 50-годишнината от първото пилотирано кацане на Луната. 

По време на първите пет „космически разходки“ ще бъдат обслужени слънчевите панели на станцията. Остарелите никелово-водородни батерии ще трябва да се заменят с нови литиево-йонни батерии, които пристигнаха посредством японския кораб „Кунотори“ на 28-ми септември.

Останалите пет извънбордови дейности ще са посветени на ремонта на научния прибор „Алфа магнитен спектрометър“ (AMS-2), който сериозно обогати познанията ни за нашата Вселена след неговата доставка на МКС от американската совалка „Индевър“ през месец май 2011-та година. 

„Животът на AMS-2 наближава своя край, общо три от четирите охлаждащи помпи на инструмента са се повредили“, пише Тобайъс Корбет за уебсайта NASASpaceflight.COM. „Никога не е било предвиждано те да бъдат подменяни или поправяни, което означава, че AMS-2 трябва да бъде изключен скоро и освободен от своята служба да търси фундаментални частици“.

Въпреки това НАСА е разработила план за поправката на прибора. „Технологиите и дейностите, които ще бъдат приложени по време на „космическите разходки“, е трябвало да бъдат разработени на Земята от нулата. Поради това предстоящите извънбордови дейности ще са едни от най-сложните, откакто бяха извършвани ремонтите на космическия телескоп „Хъбъл“. Последният от тези ремонти приключи през май 2009-та година“, съобщава Корбет за NSF.

Датите на „космическите разходки“ все още предстоят да бъдат уточнени, но според предварителните планове първите пет ще са факт през октомври, а останалите пет – през ноември.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/