Златно мляко – какви са полезните му свойства и къде да го намерим

2
198
Добави коментар
teokostov
teokostov

Златното мляко, известно още като мляко от куркума, е традиционна индийска напитка, която набира все по-голямо популярност в западните култури.

Тази ярко жълта напитка традиционно се приготвя от затоплено краве или растително мляко с добавени куркума и други подправки като канела, джинджифил и черен пипер.

Златното мляко е изключително полезно за здравето на човека и често се използва като алтернативно средство за повишаване на имунитета и предпазване от болести.

„Здравница“ Ви предлага няколко доказани ползи от златното мляко, както и възможност да го закупите на място или да поръчате онлайн.

Антиоксидант
Ключовата съставка в златното мляко е куркумата – подправка, популярна в азиатската кухня, която придава жълтия цвят на топлата напитка.

Активният компонент в куркумата се нарича куркумин. Той се използва в аюрведичната медицина от векове поради силно изразените си антиоксидантни свойства.

Антиоксидантите са съединения, които се борят с увреждането на клетките, защитавайки тялото от оксидативен стрес. Антиоксидантите са от съществено значение за функционирането на клетките. Проучвания доказват, че диетите и хранителните режими, които са богати на антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на риска от разтвитието на инфекции и болести.

Рецептата на „Здравница“ за златно мляко включва също канела и джинджифил – и двете от тях имат впечатляващи антиоксидантни свойства.

Намалява възпалението и болките в ставите
Смята се, че хроничното възпаление играе важна роля при хронични заболявания, включително рак, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер и др. Поради тази причина диетити, богати на продукти, които съдържат противовъзпалителни съединения, могат да намалят риска от поява и развитие на подобни заболявания.

Съставките на златното мляко на „Здравница“ имат мощни противовъзпалителни свойства.

Изследване, публикувано в изданието The Journal of Alternative and Complementary Medicine през 2009 г., сравнява действието на куркумин и ибупрофен при 107 човека, които страдат от артроза на коленните стави. Резултатите са категорични – активната съставка на куркумата се справя с болката и възпалението не по-зле от ибупрофена. А това превръща жълтата подправка в природен аналгетик, който може да има голяма ползва в борбата със ставните заболявания.

Освен това куркуминът е повлиял по-добре на общото възпаление и не е показал нежелани странични реакции.

Подобрява паметта и мозъчната функция
Златното мляко на „Здравница“ е полезно за вашия мозък.

Проучвания показват, че куркуминът повишава нивата на BDNF – невротичен фактор, който се произвежда в мозъка. BDNF е съединение, което помага на мозъка да формира нови връзки и насърчава растежа на мозъчните клетките. Ниските нива на BDNF могат да бъдат свързани с мозъчни разстройства, включително Алцхаймер.

Джинджифилът, който е част от златното мляко на „Здравница“ също засилва мозъ чната функция като подобрява времето за реакция и паметта. Консумацията на джинджифил предпазва от забавяне на мозъчната функция настъпващо с напредването на възрастта.

Предпазва сърцето
Сърдечните заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб. Куркумата, канелата и джинджифилът, които са съставки в златното мляко на „Здравница“ са свързани с намаляване на риска от развитие на болести на сърцето.

Само една чаша топло златно мляко сутрин ще действа превантивно срещу инфаркт на миокарда и ще подобри общото състояние след коронарен байбас.

Регулира кръвната захар
Както вече научихте, в рецептата на златното мляко на „Здравница“ са включени канела и джинджифил. Тези две подправки могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвна захар.

Всекидневната консумация на канела понижава кръвната захар и намалява инсулиновата резистентност. Клетките, устойчиви на инсулин, са по-малко способни за преработят захарта в кръвта ви, което означава че понижаването на инсулиновата резистентност обикнвоено води до понижаване и на нивата на кръвната захар.

По подобен начин, редовният прием на малки количества джинджифил подпомага понижаването на нивата на кръвната захар.

Против вируси и бактерии
В Индия използват златно мляко като домашно лекарство против грип и настинки. Всъщност едно от отличителните качества на златното мляко е способността му да повиши имунитета.

Куркуминът има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, които могат да помогнат за предотвратяване и борба с инфекциите.

Органичните съединения, които джинджифилът съдържа могат да инхибират растежа на някои бактерии. Подправката успешно се бори с човешкия респираторен синцитиален вирус (HRSV), често срещана причина за респираторни инфекции.

По подобен начин лабораторните тестови изследвания показват, че цинамалдехидът, активното съединение в канелата, може да предотврати растежа на бактериите. Освен това може да помогне за лечение на инфекции на дихателните пътища, причинени от гъбички.

За да обобщим с няколко думи – Златното мляко на „Здравница“ има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които подкрепят и засилват имунната система.

От къде да купя?

Златно мляко на можете да закупите от търговските обекти на „Здравница“ в гр. София или да поръчате онлайн с доставка до всяка точка на България и Европа. (намери повече информация тук)

Продуктът можете да намерите и в над 200 магазини и аптеки в цялата страна, които са част от Партньорската търговска мрежа на „Здравница“.