Парижки потайности – какво да посетим

1
180
Добави коментар
vocala
vocala

Има ли човек, който поне един път в живота си да не е мечтал да посети Париж?

Париж – центърът на Европа, световната столица на модата, град с богато историческо минало. Париж където се развива действието на безсмъртния роман на Дюма „Рицарят на Мезон руж“, който много от нас за чели още в юношеските години и са преживявали тайнствата на града.

В Париж всеки може да намери неговото си кътче, онова място, което на него най-много ще му хареса. Има какво да се види от Версай, през Мулен руж, Сакре кьор, та до Лувъра и Айфеловата кула. Ако пък случайно сте любител на мистичното и загадъчното нека ви насочим към местата, които е задължително да посетите щом си падате по тайнствени истории.

Нотр-Дам дьо Пари (Парижката Света Богородица)

Много, много отдавна са тръгнали преданията и легенди, че в каменните стени и орнаментите на тази сграда са скрити дълбоко рецептите на философския камък, който превръща желязото в злато. В късното Средновековие Нотр-Дам е център на алхимически сборища. Архитектурата на Парижката Света Богородица е мистична и често е определяна като силно повлияна от херметизма, философско течение основано на текстовете в „Корпус Херметикум“.

Неговият автор Хермес Трисмегист (Триждивеликия) е вдъхновител на редица кабалистични традиции през Ренесанса и е почитан като божествен извор на мъдрост в редица манускрипти от алхимичната литература. Архитектурата на Нотр-Дам дьо Пари е различна от всичко познато като християнска традиция. Всеки елемент е наситен с окултни символи. Да, именно окултни, а не религиозни.

Препоръчваме ви да обърнете по-голямо внимание на някои религиозни стъклописи в катедралата, изпъстрени с различни сюжети. И ще разберете всъщност, че те са доста отдалечени от християнските традиции. Един от централните витражи – розата, която изобразява Дева Мария облечена с червен плащ, под който се подава зелена рокля. По традиция обаче Света Богородица е облечена в небесно синьо.

През средновековието масоните са ползвали храма за изпълнение на техни тайнствени ритуали, като посвещаване в петнадесета степен – „Кавалер на Изтока и Меча“. Този ритуал се е извършвал в помещение разделено на червена и зелена половина. Дали случайно зеленият и червения цвят присъстват в облеклото на Богородица?

Но загадките на стъклописите и шифрите в каменните орнаменти не са единствената тайна на Нотр-Дам. В паважа пред входната решетка е вградена кръгла бронзова плочка с надпис: „нулев километър“. Оттук се изчислява разстоянието до всяка точка във Франция. Но според друга версия това не е просто условна точка за отчитане на разстояния, а точката „Зеро”, от която е започнал да се изгражда Париж и именно тук е разположени сакралния център на града. Поверието гласи, че ако застанете пред надписа и си намислите желание, то обезателно ще се сбъдне.

Гранд Опера

Чували ли сте за Фантома от Операта? Легендата гласи, че тайнственият призрак и до ден днешен се появява в една от ложите. Дори и да смятате, че призракът е измислица от готическия роман на Гастон Льору, задайте си въпроса защо в договора на всеки директор на Операта винаги присъства точка, според която той няма право да допуска зрители в ложа №5 на първо ниво. Тя си е за фантома.

Веднъж в далечната 1896 г. в Операта вървяла постановка на „Фауст“. В момента, в който известната актриса, примадоната Карон, изпълняваща ролята на Маргарита произнесла репликата: „О, тишина! О, щастие! Непроницаема тайна!“ огромен полилей от бронз и кристал се откъснал и паднал.

По неизвестни причини се е повредила една от противотежестите, които крепят това огромно съоръжение и то рухнало на главата на зрителите. Въпреки многото пострадали по някаква щастлива случайност е загинала само една разпоредителка. Всички видели в тази трагедия някакъв мистичен знак и до ден днешен го определят като дело на Фантома от Операта.

Улица Сен-Клод

Тук някога е живял призрака на знаменития магьосник и мистификатор Джузеппе Балзамо известен като граф Калиостро. Говори се, че след смъртта си италианският окултист търгувал там с еликсира на вечната младост, който създал. В намиращо се на номер 1 на улицата имение Калиостро организирал така наречените „Вечери от гроба“, на която се появявали духовете на знаменитости като Волтер, Монтескьо, Дидро и др.

Площадът Вер-Галан

Тук на малкия площад се смята, че обитават призраците на екзекутираните тамплиери. Някога на това място се е намирал „Еврейският остров“, на който на 18 март 1314 г. по нареждане на крал Филип Прекрасния, публично са изгорени магистъра на ордена и неговите поддръжници. Великият магистър Жак де Мол преди смъртта си проклел краля и той не след дълго се споминал. И до днес се произнасят думите: „Да не те прокълне тамплиер“.

Гробището Пер-Лашез

Всеки ден тук идват много посетители, но не за да почетат паметта на знаменитостите, погребани тук, а за да направят своята ритуална магия. Като най-чест пример се дава надгробния камък на любимата на Робеспиер, Елеонора Дюпле, покрит с надписи от хора жертви на нещастната любов.

Казват, че този ритуал помагал по някакъв начин след това да успеете да стигнете до сърцето на този, когото обичате. Хомосексуалисте си имат в това гробище свой кумир – писателя Оскар Уайлд. По-точно надгробната статуя, която е наполовина ангел, наполовина сфинкс. Преди време най-верните почитатели дори са се съвкупявали със статуята която в оригиналния си вид е имала доста внушителен по размери фалос. Не след дълго, със заповед на властите, паметника е „кастриран”, за да се предотвратят оргиите. Но по него още има следи от целувки, отпечатъци от червило, а в краката му лежат купчини любовни послания.

През нощта пък сатанисти и търсачи на лесно забогатяване искат да проникнат в криптата на княгиня Демидова, която както се говори всяка вечер се надига от гроба, за да отслужи черна меса. Преди със същата цел търсачите на силни усещания са посещавали гроба на Алън Кардек, но през 1990 година зложелател е взривила мястото. На гроба на мистика Дюпле пък врачуват на карти Таро. Казват, че всичко, което е предсказал, се е сбъдвало. А надгробния паметник на коммуниста-утопист Огюст Бланк, помагал на безплодните. За да се случи чудото било нужно да се докоснат до определени места на статуята.

Катакомбите на Томб Иссуар

През годините на революцията тук са струпани телата на много от загиналите и екзекутираните. С промяната на политическата обстановка тук са местени и останките от други места за вечен покой. Смята се, че тук вероятно са останките Луи XIV, революционера Дантон, Лавоазие, Робеспиер и Марат. Тук са погребани и известни френски писатели, художници, физици- Франсоа Рабле, Шарл Перо, Жак Разин, Блез Паскал. Техните останки са поставени в закрит гробищен парк.

Днес катакомбите са едно от най-популярните места за екскурзии, но сравнително малка част от тях е отворена за туристи. Една от легендите, която се носи за парижките катакомби разказва за фантастично същество, което обитава галерията под парка Монсури. Говори се, че съществото било изключително бързо и подвижно, но се движело само в сенките. През 1777 г. Парижани често са имали срещи с него, които са били предвестие на смърт или загуба на близък.