Боинг подготвя космическия кораб Старлайнър за критичен полет тази есен с тест на системите му за аварийно спасяване

1
150
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: космическият кораб „Старлайнър“ ще излети на критичен тест за проверка на системите му за аварийно спасяване. Изгледайте цялото видео на този линк. Photo credit : Boeing

3 октомври 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. След поредица от дълги забавяния изглежда, че Боинг най-после е в готовност за първия от двата безпилотни тестови полета на кораба „Старлайнър“, които трябва да бъдат проведени преди да започнат пилотираните експедиции до Международната космическа станция. Този дебютен полет ще бъде осъществен от базата Уайт Сендс в Ню Мексико и ще включва запалване на четирите ракетни двигателя на „Старлайнър“, за да се провери дали корабът може да отлети безопасно от площадката в случай на авария на ракетата-носител. 

Според публикация на сайта Spaceflight Now, подготовката за полета е вече в ход. През месец септември техниците са прикачили командния към сервизния модул на космическия кораб. Следващата голяма стъпка ще е зареждането на „Старлайнър“ с хидразин и диазотен тетроксид. Целият полет ще трае 95 секунди от изстрелването до кацането.

НАСА изисква от всяка от двете компании (СпейсЕкс и Старлайнър) да проведе по два безпилотни полета, преди да одобри изстрелването на хора към МКС. Безпилотните полети на Боинг включват изпитание на системата за аварийно спасяване след задействането ѝ от стартова площадка и тестова космическа мисия със скачване до МКС. Тъй като СпейсЕкс вече има тест на системата за аварийно спасяване от площадка през 2015-та, двата полета са изпитание на системата за аварийно спасяване по време на ракетно изстрелване и тестова космическа мисия със скачване до МКС. 

СпейсЕкс вече проведе своя безпилотен полет до станцията през март тази година. Понастоящем компанията подготвя капсула за изпитание на спасителните системи по време на ракетно изстрелване през ноември. Ако и този тест мине наред, дебютният полет с хора на борда може да е факт още в края на декември 2019-та година, но по-вероятно е да е в началото на 2020-та. 

Боинг все още няма нито един тестов полет. През последните месеци датите за полета до МКС и този за изпитание на спасителните системи непрекъснато се сменяха. Доскоро се очакваше компанията да проведе първо мисията до станцията в края на октомври, след което той да бъде последван от тест на системите за аварийно спасяване. Сега обаче изглежда, че първата мисия на „Старлайнър“ ще е тази с изпитанието на системите от стартова площадка. 

Но която и да е първа, важното е, че нещата в компанията най-накрая започват да потръгват. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/