Космическият кораб Крю Драгън и неговата ракета Фолкън 9 пристигнаха на космодрума Кейп Канаверал за втори изпитателен полет,…

1
177
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият кораб „Крю Драгън“, който ще бъде използван по време на втория изпитателен полет. Photo credit : NASA 

3 октомври 2019 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Какъв прекрасен ден за комерсиалната пилотирана космонавтика! След като по-рано стана ясно, че подготовката за дебютния полет на „Старлайнър“, целящ тест на аварийните системи, е вече в ход, днес НАСА оповести, че следващата космическа ракета „Фолкън 9“ и кораб „Крю Драгън“ са пристигнали на космодрума Кейп Канаверал за подготовка за тестова мисия. Предстои една много интересна космическа есен, през която Боинг и СпейсЕкс ще проведат важни изпитателни полети на комерсиалните кораби за превоз на астронавти до орбита. 

Космическата ракета „Фолкън 9“, която ще бъде използвана при втория изпитателен полет. Photo credit : NASA

Очакванията са „Крю Драгън“ да полети най-рано на 23-ти ноември. По време на ракетното излитане ще бъдат задействани двигателите за аварийно спасяване – целта е да се докаже, че в случай на авария на ракетата-носител корабът може да бъде издърпан бързо и ефективно надалече, за да се съхрани животът на екипажа. Все още нямаме официална дата за тестовия полет на „Старлайнър“ – очакванията са той също да е факт през този месец или през ноември. При него двигателите за аварийно спасяване ще бъдат задействани директно от стартовата площадка. 

Напомням на читателите, че „Крю Драгън“ вече летя на демонстрационна мисия до Международната космическа станция. Полетът бе проведен през март и завърши с пълен успех. СпейсЕкс целеше да използва вече върнатата капсула от МКС за изпитателния полет на аварийните системи, но при наземен тест настъпи катастрофална авария. Частната компания се възстанови бързо, установи причината за аномалията и веднага бяха взети мерки за коригирането на горивните системи. Съответно, вече имаме нов космически кораб, който е напълно готов за полет. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/