БНБ задължи банките да заменят повредени банкноти без такси

1
154
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Банките вече няма да събират такси и комисионни при замяна на повредени банкноти. Това предвижда Наредба № 18 за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в наличнопаричното обръщение , приета от Българската народна банка. С нея БНБ въвежда изрично задължение на останалите банки да извършват замяна на повредени с нови български банкноти във всички свои клонове и офиси, но без да вземат пари за това.

Също така по силата на новата Наредба при тестването на машини търговските банки ще могат да предоставят тестови комплекти само с истински банкноти и монети. Тестовете с неистински такива ще се извършват само от служители на БНБ. С допълнителни разпоредби се посочва, че банките и доставчиците на услуги ще могат да използват машини, присъстващи в списъка, а при изключване, то ще трябва да преустановят тяхното използване.

Въведена е процедура за предоставяне, при поискване от банки, на мостри на нови емисии банкноти или монети за целите на настройка на машините за самообслужване с депозитна функция, преди пускането в обръщение на новите емисии банкноти и монети.