Глоби за над 1 млн. лева са съставени на бензиностанции

1
125
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Близо 200 хиляди литра некачествено гориво – бензин и дизел, са иззели от Държавната агенция по метрология и технически надзор от началото на годината от бензиностанции. Други количества обаче са продадени преди да бъдат заловени.

Некачественото гориво предизвиква сериозни повреди на автомобилите, категорични са експерти.

 „Евтиното гориво обикновено се отличава от стандартните горива с по-ниска пламна температура, с по-високо съдържание на сяра в горивото и различни други примеси. Стига се до 10 хиляди лева стойност на ремонта, не знам колко трябва да кара с по-евтино гориво, за да избие тази стойност на ремонта.“, коментира Емил Германов.

В България има 3624 бензиностанции, близо една трета се проверяват ежегодно, както за качество на горивото, така и за вярно отчитане на уредите за зареждане.

От началото на годината, проверките, които е извършила Държавната агенция по метрологичен и технически надзор са повече от 900, в случаите, в които се констатират нарушения, горивото се изземва.освен в случаите когато не е използвано. Какво обаче се случва с иззетото гориво така и не става ясно.

„Наши инспектори присъстват по време на изтегляне на това гориво, от собственика на обекта се осигурява място където това гориво да бъде изтеглено, след това ни се предава документ, къде е предадено това гориво. Разчитаме по така действащата нормативна уредба, разчитаме, че там където е предадено горивото не се връща, за разпространение.“, заяви Димка Иванова.

Често,обаче, горивото се оказва вече продадено, тъй като резултатите от пробите, които се взимат излизат след няколко дни. От началото на 2019 г. направените проби са над 1200, нарушения има в 58 от случаите. Глобите, наложени на бензиностанциите са за 1милион и 190 хиляди лева.